Kemeraltı, Konak

Kemeraltı Gezilecek Yerler

İzmir Kemeraltı Nerede ve Nasıl Gidilir?

İzmir Kemeraltı Çarşısı Konak’a bağlıdır. Basmane, Çankaya ve Konak Meydanı arasında kalan bölgeyi kapsar.

Kemeraltı’na Nasıl Gidilir?

İzmir Kemeraltı Çarşısı oldukça merkezde ve ulaşımı oldukça kolay.

Metro: İzmir Metrosu’nun Konak veya Çankaya durağında inerek Kemeraltı’na ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Konak’a giden tüm otobüslerle Kemeraltı’na gidebilirsiniz. Ayrıca Gümrük, İkiçeşmelik yazan otobüslerle de Kemeraltı’na ulaşabilirsiniz.
Tramvay: Halkapınar veya Fahrettin Altay’dan kalkan Tramvay’ın Konak Meydanı durağında inerek Kemeraltı’na ulaşabilirsiniz.
Vapur: Kemeraltı’na Karşıyaka veya Bostanlı tarafından gelecekseniz en ideal ve keyifli rota Konak Vapur İskelesi’nden geçer.
Yaya: Alsancak’tan Kemeraltı’na yürünür mü? Evet, yürüyebilirsiniz. Basmane, Fuar, Varyant, Karataş tarafından geliyorsanız da yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Kemeraltı’nda Görülmesi Gereken Yerler ve Yapılabilecekler

Kemeraltı Çarşısı her ne kadar ticari bir yer da olsa tarih ve kültür yuvasıdır. Sayısız görülecek yerler, gezilecek dükkan, tadılacak lezzet barındırırken birçok ibadethane, müze, han ve alışveriş yerine sahiptir.
Biz elimizden geldiğince listelemeye çalıştık.

Kemeraltı Haritası ve Anafartalar Caddesi
Anafartalar Caddesi

Konak Meydanı’nda Hükümet Konağı’nın yanından Kemeraltı’na girdiğinizde Anafartalar Caddesi‘ne giriş yapmış olursunuz. Bu cadde yukarıda mavi ile gösterilmiş olup tüm Kemeraltı’nı size gezdirir ve ortadan ikiye böler.

Yapılacak şeyler ve görülecek yerler listemiz için Anafartalar Caddesi’ni sınır kabul edelim ve bu cadde üzerinde yer alan ve güneyindeki yerleri öncelikle sıralayalım.

Kemeraltı Görülecek Yerler

Anafartalar Caddesi’nden Kemeraltı’na giriş yaptığınızda hemen sağa dönerseniz geniş caddenin başında Can Döner‘i görürsünüz. Caddenin sonunda sol tarafta yan yana 2 tarihi bina dikkat çeker.

İzmir Devlet Opera ve Balesi

Opera ve bale binası eskiden Elhamra Sineması olarak hizmet vermekteydi. Bina 1920’lerde yapılmış olup Milli Kütüphane’nin mülkü olarak geçiyor.

1950’li Yıllar Elhamra Sineması Kaynak: Ahmet Akay

1982 yılından itibaren Opera ve Bale ile çeşitli sahne sanatlarına ev sahipliği yapan mekan günümüzde de aktif. Mekanın içi eski mimarisini gayet güzel yansıtarak ahşap yapısını koruyor. Balkonlar ve alt taraf olmak üzere 2 izleyici bölümü var.

Milli Kütüphane

Konak Katlı Otoparkı’nın yanındaki Milli Kütüphane 1912 yılında kurulmuş. Hala aktif olan kütüphane Türkiye’nin en büyük 5 milli kütüphanesinden biri.

Kutuphane İçi

İnönü Müzesi

İsmet İnönü’nün doğduğu ev olan bu müze aynı zamanda İsmet İnönü Sokağı’nda yer alır.

Anafartalar Caddesi’nden Düz Devam Ettiğinizde:

Kırmızı Noktalar Öncelikle Görülebilir

Os-Ka Pasajı

Eski Konak Sineması, şimdi Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak bilinen sinemayı da kapsayan OsKa Pasajı ismini Osman Kazmirci’den alıyor.

Osman Kazmirci Kimdir?

1930 ve 40’lı yıllarda İzmir’de sinema adına önemli işler yapmış, Basmane’deki Yıldız Sineması’nı kurmuş ve rivayete göre Kemeraltı’na da ismini vermiş girişimcidir. Daha sonra Fransa’ya göç etmiş ve orada da aynı isimle bir pasaj kurmuş.


Tarihi Ahmet Ağa Konağı

Anafartalar Caddesi’nde Oska Pasajı’ndan iki sonraki sokaktan sağa döndüğünüzde karşınıza Ahmet Ağa Konağı çıkar. Uzun yıllar metruk durumda olan bina büyükşehir belediyesi tarafından restore edilmiş. Eskiden selamlık kısmı kütüphane olarak kullanılan bina şu an İzmir Tarih Projesi‘nin yönetim merkezi olarak hizmet veriyor.

Ahmet Ağa Konağı

Kemeraltı Kapalı Çarşısı

Lokasyonu sebebiyle çok popüler olmayan ancak çok güzel kesme taşlardan oluşan ferah bir çarşıdır. İçinde ufak birçok dükkan bulunuyor. Bir kapısı PTT binasına , bir kapısı Kemeraltı Camii’ne çıkar. Ayrıca Anafartalar Caddesi’ne bakan 2 girişi de mevcuttur.

kemeralti-kapalicarsi
Kapalıçarşı

Hacı Hasan Paşa Hanı – Şükran Oteli

Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olan bina konaklama amacıyla yapılmış. Günümüzde de Şükran Oteli olarak misafirlerini ağırlamaktadır.

Yeni Şükran Oteli , Eski Sakinleriyle Tarihe Eşlik Ediyor

Kemeraltı Sebili

Konak Meydanı’ndan Kemeraltı’na girip 250 – 300 adım yürüdüğünüzde karşınıza bu tarihi sebil çıkar ve yol oradan sağa & sola döner. Kemeraltı Camisi’nin müştemilatında kalan bu sebil 1771 yılında Sinanzade Hacı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmış. Günümüzde Kemeraltı Turizm Danışma Ofisi olarak kullanılıyor.

Kemeraltı Camisi

Sebilin hemen solunda yer alan Kemeraltı Camisi, bir medrese ile 17. yüzyılda Çavuşzade Ahmet Ağa tarafından inşaa ettirilmiş. Kemeraltı Camileri hakkında detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kemeraltı Cami

Başdurak Camii

Başdurak Camii

Anafartalar Caddesi üzerinde devam ettiğinizde solda kalan Başdurak Camii 1652 yılında inşaa edilmiş. Tek minaresi olan caminin avlusu üstte olup caminin altında 2018 yılında İzmir Ticaret Odası tarafından yaptırılan Başdurak Çarşısı bulunmaktadır. Çarşı içinde çok sayıda turistik dükkan oldukça nezih bir şekilde hizmet vermekte.

İzmir’de üzerinde padişah tuğrası olan tek camidir. Kaynak: Yaşar Ürük

Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi

Girit’te doğan Hamza Rüstem 1925’te İzmir’e taşınır ve İzmir’de bir yabancı tarafından kurulan ilk fotoğraf stüdyosunu Kemeraltı’nda açar. Şu an pasaja da ismini veren ve ailenin 3. kuşak temsilcisi tarafından işletilen ilk dükkanı faal olarak görebilirsiniz. Ailenin fotoğraf makinesi koleksiyonu o kadar zengin ki, Karşıyaka’da Hamza Rüstem adına yaptırılan bir fotoğrafçılık müzesi mevcut.

Abacıoğlu Hanı

Abacıoğlu Hanı

2007 yılında yaptırılan restorasyonla son derece modern ve bir o kadar da tarihi görüntüsünü koruyan bir görünüme kavuşan Abacıoğlu Hanı’nın eski adı Balcılar İçi Hanı’dır. Restorasyon projesi ile mimari tasarım ödülü almıştır. Eskiden meyve-sebze hali olarak kullanılan han 18. Yüzyıl’da yaptırılmış. Günümüzde Yolo, Ayşa ve Mutfak Atölyesi gibi restaurantlarla birlikte Kentimiz İzmir ve Tarkem Derneklerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kemeraltı Hanları‘nı keşfetmek için bu yazımıza bakabilirsiniz.

Piyaleoğlu Hanı

Piyaleoğlu Hanı

Abacıoğlu Hanı’nın yanında yer alan Piyaleoğlu Hanı’nın 18. yüzyıllarda araç garajı olarak kullanıldığı düşünülüyor. Günümüzde en çok içindeki kafeteryalarda dinlenme amaçlı kullanılıyor. Ayrıca han içinde dönem dönem sanat sergileri ve atölyeleri açılıyor.

Arap Hanı

Anafartalar üstünde devam ederken sağda yer alan Arap Hanı, giysi satıcılarının yer aldığı genişçe bir han. Yıllar içerisinde avlu özelliğini yitirmiş.

Yeşildirek Hamamı ve Çarşısı

Yeşildirek Pasajı ve Hamamı

Yeşildirek Hamamı, 17. Yüzyıl’da Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış ve uzun süre odun ateşiyle ısınmış. 1940’lı yıllarda kömür ile ısıtılmaya başlandıktan sonra basınçla patlamış ve kapalı çarşı haline dönüştürülmüştür.

Küçük Karaosmanoğlu Han

Yeşildirek Hamamı’nın yanında yer alan han, restore edilmiş haliyle turistlerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 300 yıllık tarihi olan han avlusu günümüzde restaurant olarak kullanılmakta ve L’Agora Old Town adıyla butik otel olarak işletilmektedir.

Kestanepazarı Camii

Havra Sokağı’nın karşısından girdiğinizde karşınıza çıkan Kestanepazarı Camii Kemeraltı’nın en aydınlık camisi olarak biliniyor.

Büyük Demir Hanı

Kestane Pazarı Cami’nin solunda yer alan Demir Hanı adından da anlaşılacağı üzere metal işlemesi yapılan atölyelerin bulunduğu tarihi bir han. Ancak özelliğini büyük oranda yitirmiş ve aktif sadece birkaç işletme bulunmaktadır.

Havra Sokağı

Küçük Karaosmanoğlu Hanı ile başlayan 929 numaralı Havra Sokağı ismini, etrafında yer alan sinagoglardan almaktadır. Uzun süre Musevilerin yaşadığı ve ibadet ettiği bölge cumhuriyet yıllarında meyhaneler ve alışveriş bölgesi olarak da anılmaktaymış. Günümüzde hala şarküteri, balık, meyve – sebze açısından ucuz, çok taze ve lezzetli ürünler bulabileceğiniz, beş duyuya da hitap eden bir sokak. Sokağın sonu Agora Ören Yeri’ne çıkıyor.

Kemeraltı Sinagogları

Havra Sokağı etrafında çok sayıda hala aktif sinagog yani “Yahudilerin ibadethanesi” bulunuyor. Hepsiyle ilgili bilgiye Kemeraltı Sinagogları yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Şimdi, Anafartalar Caddesi’nin bitimi ve Çankaya & Hisarönü tarafında Kemeraltı’nın kuzeyindeki yerleri keşfedelim.

Kemeraltı Hisarönü

Kemeraltı Hisarönü, eskiden burada bulunan kale surları sebebiyle (bir kısmı hala görülebilir) bu ismi alır ve İzmir’in en turistik bölgesidir. 11. yüzyılda liman olan bölge ipek yolunun bir parçası sayılmaktaymış. Öyle ki, Cenevizliler bu limandan ticaret yürütmekteymiş.

Mirkelam Han

Limanı doldurup Kemeraltı’nı oluşturanlar da 14. yüzyılda Timur’un askerleriymiş.

Hisar Cami’sinin arka sokağında yer alan, genelde hanımların fal baktırma amaçlı tercih ettiği kahve pişiricilerinin bulunduğu sokaktaki çığırtkanlara maalesef belediye bir çözüm bulamamıştır. Kahve içmek isteyen gezginler Kızlarağası Hanı‘nın avlusundaki kahveyi tercih edebilir.

Kızlarağası Hanı

Şüphesiz İzmir’in en popüler hanıdır. Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılan han, Çuha Bedesteni ve Cevahir Bedesteni olarak 2 farklı kapalı çarşıdan oluşmaktadır. Hanın ortasındaki avluda ve üst katta kahve içip dinlenebilirsiniz.

Hanın zemin katında hediyelik eşyacılar, değerli taş ve takı aksesuarlarıyla birlikte çok sayıda turistik mağaza yer alır.

Kızlarağası Hanı’nın üst kadında ise sahaf, antikacı, değerli taş atölyeleri yer alıyor. Özellikle üst katın mistik bir havası olduğunu söylemek mümkün.

Hisar Camisi

Hisarönü tarafında , Kızlarağası Hanı bitişiğinde yer alan Cami 1597 yılında yaptırılmış. İzmir’in en turistik ve büyük camisidir.

Hisar Camii’nin baktığı meydanda şadırvan, çiçek pazarı ve çok sayıda lokanta bulabilirsiniz. Turistlerin en çok uğradığı nokta olduğu için fiyatlar biraz yüksektir.

Kavaflar Çarşısı

Çankaya Fevzipaşa Caddesi üzerinde oldukça uzun bir biçimde paralel bulunan çarşı, 1929 yılında yaptırılmış. Günümüzde hala birçok tekstil imalathanesi ve manifaturacı aktif olarak çalışıyor.

Çetin Emeç Sanat Galerisi

1800’lü yıllarda Belediye Binası olarak inşaa edilen ve TBMM Egemenlik Binası’nın arkasında yer alan sanat galerisinin ana girişi Çankaya tarafında. İsmi merhum gazeteci Çetin Emeç’ten gelmektedir.

Genellikle resim sergilerine ev sahipliği yapıyor.

Çakaloğlu Han

Kızlarağası Hanı’nın Çuha Bedesteni kapısından 10 metre ileride sağda yer alan Çakaloğlu Hanı 18. yüzyılda Mısır’dan gelen ürünlerin ticaretinin yapıldığı, virane halde duran ancak estetik özelliğini koruyan tarihi bir yapıdır. Tam olarak 1806 yılında inşaa edildiği düşünülüyor. 2 büyük demir kapıdan oluşan hanın deniz tarafı çıkışında bir de çeşme bulunmaktadır.

Balık Pazarı

Kemeraltı’nın Başdurak bölgesinde yer alan Balıkçılar Çarşısı ve Pazarı eskiden balık hali olarak kullanılmaktaydı. Belediyenin çalışmasıyla yıkılıp yeni ve modern bir görünüme sahip pazarda dükkanlar yavaş yavaş açılmaya başlamıştır.

Bedesten ve Kemeraltı Antika Çarşısı

Balıkçılar Çarşısı’nın arkasında yer alan bedesten, içi çok faal olmayan mağazalardan oluşmaktadır. Antikacılar görülebilir.

Her cuma 14.00’de burada açık arttırma ile antika eşyalar satılıyor.

Kemeraltı Antika Çarşısı

Ali Paşa Meydanı ve Çarşısı

Ali Paşa Meydanı’ndaki şadırvan oldukça büyük olup bu meydan öğle yemekleri için Kemeraltı ziyaretçileri ve çalışanları tarafından tercih ediliyor. İskender kebap ve Manisa kebabı tadabileceğiniz bu meydanda öğlen çalgıcılar da size eşlik edebilir.

Alipaşa Şadırvanı

Meydan eskiden at arabası imalatı amacıyla kullanılmaktaymış.

Kemeraltı’nda Ne Yenir?

Teorik olarak tüm bu yerleri gezdikten sonra yazımızın burasına bakarak Kemeraltı Lezzet Rehberi’inden bir yer seçip karnınızı doyuracağınızı düşünüyoruz. Ancak büyük ihtimalle siz güzel yemek kokularına dayanamayıp bir yeri seçmiş olacaksınız. Umuyoruz ki yemek rehberi yazımızı önceden görüp, yiyecek için karar vermenize yardımcı oluruz.
Kemeraltı’nda yemek yenecek yerler listesi için tıklayın.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mahmut Sedat Eroğul at

    Hacı Hasan Paşa Hanı – Şükran Oteli olarak geçen bina Hacı Hasan Hanı olarak dedemin dedesi Hacı Hasan tarafından yaptırılmıştır. Yapılış tarihini tam olarak bilmiyorum; babam 1850-1860 yılları arasında İzmir’de ilk Türk oteli olarak yapıldığı ve açıldığını söylerdi. 1910’lu yıllarda (1 Dünya savaşı öncesinde) oğlu Hacıhasanzade Hacı Mehmet Efendi tarafından satıldığı ve Şükran oteli adını aldığını biliyorum. Oteli yapan Hacı Hasan 1920’li yıllarda Mora’dan İzmir’e yetim bir göçmen olarak gelmiş bir çocuktur; 20 yüzyılda Belediye başkanlığı yapmış olan Hacı Hasan Paşa ile bir ilgisi yoktur.

  • Reply Deniz at

    Kemeraltı’nın bazı yerlerini isim olarak biliyorum ama detaylı gezemedim. İlk fırsatta yapacağım.

  • Leave a Reply