İzmir Selçuk , İzmir’in en uzak ilçelerinden biri. Ancak turistik değer açısından en önemli ilçesi denenebilir. İzmir Selçuk arası yaklaşık 75 km’dir. Aydın otobanı üzerinden 1 saatte İzmir’den Selçuk’a ulaşabilirsiniz.
Selçuk büyük bir yerleşim yeri değil ancak M.Ö 5000 yıllarına uzanan bir tarihi mevcut. Özellikle Hristiyan dini ve Türk Beylikleri açısından çok önemli bir nokta. Selçuk bir günde gezilebilir ancak o kadar çok önemli noktası var ki, kesinlikle 1 günden fazla vakit ayırmalısınız. İşte size Selçuk Turizm Rehberi:
1- Selçuk Kalesi
Ayasuluk tepesi olarak da bilinen kaleye giriş St.John bazilikası’ndan yapılıyor. Dolayısıyla giriş ücretli. Kesinlikle görmeye değer. İçinde sadece bir taş yapı değil, yaşam izleri de olan kale antik değere sahip.
Selçuk Kalesi hakkında detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
2 – St John Kilisesi
Aziz Yuhanna Kilisesi görmeye değer mi? Evet kesinlikle. Bildiğiniz tek bir bina tipinde kilise değil burası. Bir ören yeri. Hz İsa’nın en güvendiği isimlerden olan havarisinin ölümü üzerine burası yaptırılmış. Meşhur Bizans imparatoru Justinien ve karısı Theodora burayı tamamlamak için ciddi emek sarf ettirmiş.
Kilise Ayasuluk tepesinde yer alıyor. Buraya geldikten sonra Selçuk Kalesi de görülmelidir. St John Bazilikası hakkında detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
3 – İsabey Cami
İsabey Cami hemen Ayasuluk Tepesi’nin arkasında yer alıyor. 14. Yüzyılda Aydınoğulları Beyliği zamanında yapılmış. Yapımında Efes Antik Kenti ve çevresinden taşlar da kullanılmış. İbadete açık.
4 – Selçuk Arkeoloji Müzesi – Efes Müzesi
Selçuk’ta o kadar çok tarihi eser çıkarılır ki bunların korunması amacıyla 1929 yılında bir depo oluşturulur. Daha sonra 1964 yılında eserler sergilenmeye başlar. Selçuk Arkeoloji Müzesi olarak bilinen yapı daha sonra Efes Müzesi ismini alır. Ancak Efes Müzesi , Efes Antik Kenti ile karıştırılmamalıdır. Burada, ören yerinden çıkarılan eserler sergilenir ve müze şehrin tam ortasındadır. Kesinlikle gezilmesi gereken bir müze. Antik kenti gezerken her şey daha anlamlı gelecektir.
5 – Artemis Tapınağı
Çok ilginç bir şekilde burada görülecek fazla bir şey yok. Ancak değeri o kadar büyük ki dünya harikaları arasında yer alıyor. Artemision tabelası ile Efes’e giderken sağda yer alan bu ören yeri ücretsiz geziliyor. 127 sütundan oluştuğu bilinen bu muazzam eser maalesef günümüze ulaşamamış ancak kalıntıları ve heybetini kolaylıkla görebiliyorsunuz. Tapınağın modelleri ve çıkarılan eserler Efes Müzesi’nde sergileniyor.
6 – Yedi Uyuyanlar
Söylenceye göre putperest yönetimden kaçan 7 Hristiyan genci ve 1 köpek bu mağaraya sığınır. 200 yıl uyuduktan sonra uyanırlar. İslam kültüründe de yer alan yedi uyurların mağara ve kilise kalıntılarını görebilirsiniz.
7 – Meryemana Evi
Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen yapıya yürüyerek çıkmak imkansız. Araçla ulaşılan bir tepede yer alıyor. Otopark ve giriş ücreti ayrı olarak veriliyor. Bir rivayete göre Meryem Ana burada inzivaya çekilmiş ve yaşamıştır. Bu sebeple Hristiyanlığın önemli bir ibadet noktası. Kilise ve dışında ayinlere denk gelebilirsiniz. Gezerken hassas olmakta fayda var. Meryem Ana Evi hakkında detaylı bilgi bu yazımızda.
8 – Efes Antik Kenti
İzmir Selçuk bölgesinin en değerlisi. Anlatmaya cümlelerin yetmeyeceği görkemlilik ve önemde olan bir ören yeri Efes Antik Kenti. Buradaki ilk kazılar 1880’de İngilizler tarafından başlıyor. Hala kazıları devam eden büyük kentin her tarafından tarih fışkırıyor.
Dünyanın 7 harikası listesine giren Efes Antik Kenti’nin en önemli yapıları, Celcius Kütüphanesi, Yamaç Evler (müzekart geçmiyor), Agora, Arcadiane Caddesi ve Amfi Tiyatro’dur.
2021 itibarı ile yaz döneminde gece turları da yapılıyor. Müze kartla giriliyor.
9 – Çamlık Tren Müzesi
Çamlık mevkisinde yer alan tren müzesi gerçekten etkileyici bir lokomotiv müzesi. Çamlık’ta yer alıyor. Selçuk’ta bir tren müzesinin olmasının sebebi Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir – Aydın demiryolunun buradan geçmesi. Bu köy aynı zamanda bir tren tamir ve bakım noktasıdır.
Müzede Atatürk’ün konakladığı vagon ve farklı türde lokomotifleri görebilirsiniz.
10 – Şirince
Türkiye’nin en popüler köylerinden biri Şirince. Selçuk merkeze oldukça yakın. Romantik tatillerin, günübirlik gezilerin favori noktası. Şaraplarıyla ünlü köy gündüz vakti oldukça kalabalık. Oldukça kaliteli otel ve restaurantlar mevcut.
11 – Çetin Maket Köy
Selçuk Efes üzerinden Kuşadası’na gidilirken hemen sağda yer alan Çetin Maket Köy müzesi, köy hayatına dair maket ve modelleri sergiliyor. Giriş fiyatı çok yüksek değil, görmeye değer.
Selçuk’ta Neler Yapılır? Neler Yenir?
Deve güreşi festivalleri, ekolojik pazar, Pamucak Sahili’nde yapılan Rock Festivali, Selçuk Havalimanı üzerinde THK’nın uçuş kursları yapılabilecek etkinliklerden bazıları.
Selçuk Denize Girilecek Yerler
İzmir Selçuk’ta bu kadar turistik etkinliğin haricinde denize girilecek yer de mevcut. Pamucak Sahili altın gibi kumsalıyla antik bir deniz deneyimi yaşatabilir. Toplamda 3 adet mavi bayraklı plajı bulunan Selçuk, Kuşadası’nın da dibinde.
Selçuk Yemek Yenecek Yerler ve Selçuk Restaurantları
Selçuk turistik bir bölge olduğu için tarihi bölge içindeki yemek restaurantları pahalı. Arkeoloji müzesi yanındaki Selçuk Pidecisi hem normal fiyat hem de lezzetli fırın pidesi yemek için ideal bir nokta. Selçuk, Kuşadası bölgesinin en popüler yiyeceklerinden olan Çöpşiş Restoranlarını da de yol boyunca görebilirsiniz.
Fine-Dining mekanlar için Yedi Bilgeler Bağ Restaurant tercih edilebilir.