Bu yazımız Foça’ya uzanan yol üstü duraklarını, şehirden çok uzaklaşmadan, günübirlik kırsal gezisini içeriyor.
Aslında temel hedefimiz bir yere ulaşmak değil, keyifli rotalar üzerinden Karşıyaka – Çiğli çevre köyleri ve Foça’ya giderken ziyaret edilecek durakları anlatmak.
Seyrek Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Dediğimiz gibi amaç keyifli bir rota çizmek. Bunun için 2 farklı alternatif var. 1. si Karşıyaka Anadolu Caddesi üzerinden Menemen’e doğru giderken Seyrek Kavşağından girerek ulaşmak. (Popüler ve Hızlı Rota)
Ancak amaç keyifli bir rota çizmek daha fazla trafiksiz, ışıksız ve doğayla baş başa bir rota ise aşağıdaki haritada düzenlediğimiz rotayı kullanarak Seyrek ve Ötesine gitmek. Bu yazımızda bu rotayı anlatacağız.
Rotamızda farklı köyler göreceğiz, Başlangıcımız Bornova veya Karşıyaka olsun. Mavişehir üzerinden çevre yoluna girdikten sonra İzmir Doğal Yaşam Parkı tabelalarını takip ederek yolumuza başlıyoruz.
Kaklıç Köyü
Doğal Yaşam Parkı’na gelmeden sağ tarafta Kaklıç Köyü’nü göreceğiz. Burası son 10 yılda popülerlik kazanmış bir köy. Bu sebeple modern evlerle birlikte eski köy evlerini de görebilirsiniz.
Bu köy son dönemde tüm marketlerde bulabileceğiniz Kaklıç Ekmeğinin de kaynağı. Köy fırınlarından temin edip geldiğimiz yolu geri dönerek Sasalı istikametine gidiyoruz.
Sasalı Köyü
Sasalı Köyü’ne gelmeden Sasalı Piknik Yeri ve İzmir Doğal Yaşam Parkı’na uğrayabilirsiniz.
Doğal Yaşam Parkı ile ilgili yazımızı daha sonra okumayı unutmayın. Ancak önerimiz buralara başka bir gün tam zamanlı uğramanız. Bu sebeple Sasalı Köyü’nü geçip İzmir Kuş Cenneti istikametine doğru gidiyoruz. İzmir Kuş Cenneti hakkında yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Yol boyunca Flamingoların delta boyunca danslarını ve farklı kuş türlerini sağlı sollu görebilirsiniz.
Süzbeyli Köyü
Kuş Cenneti Ziyaretçi Merkezi’ne ulaştığımızda FOÇA tabelalarını göreceksiniz. Bu tabelayı gördükten sonra sağa dönüyoruz, asfalt ancak çukurlarla dolu olan bu yola dikkat ederek, Süzbeyli Köyü’ne ulaşıyoruz.
Süzbeyli Köyü oldukça ufak ve sempatik bir köy. Bu köyde dikkatinizi yüksek platformlu leylek yuvaları çekecek. Bu yuvalar 2015 yılında Çakabey Kolej’inin proje amaçlı uyguladığı yuvalar. Amacı, yavru leyleklerin yuvadan uçmayı denediği sırada kanatlarını tellere kaptırıp hem can vermesi hem de köyün elektriğine zarar vermesiymiş. Bu sebeple yüksek platform inşa ederek, leyleklerin bu platform üzerine yuva yapması sağlanmış. Böylece yavrular güvenle kanat çırpıp yuvadan uçabilmiş ve leylek popülasyonunun azalmaması sağlanmış.
Tuzçullu Köyü
Süzbeyli sonrası Tuzçullu köyünü ziyaret edebilir daha sonra şu tabelaya sırtınızı vererek Seyrek yönüne devam edebilirsiniz.
Seyrek Köyü
Menemen’e bağlı en büyük köylerden biri Seyrek. Etrafındaki üniversite ve kolejlerle birlikte popülasyonu son yıllarda artış gösterdi ve şehirden uzakta yaşamak isteyenler için de bir alternatif oldu. Köy meydanında birkaç lokal restoran ve köy kahvelerini bulabilirsiniz. Her köyün bir şeyi meşhurdur malum. Seyrek’in ki de kavun.
Seyrek öncesi ve sonrası çok fazla pamuk tarlası görebilirsiniz. Özellikle pamuk hasadı dönemlerinde (Ekim) yollar pamuklarla kaplı oluyor. Bölge çiftçilerinin en çok diktiği ürün pamuk, fotoğrafçıların da ilgi odağı.
Eğer Seyrek’e Menemen tarafından geliyorsanız yolda Seyrek Hobi Park’a uğrayabilirsiniz.
Seyrek’in son dönemlerde öneminin artmasının sebebi Gediz ismiyle açılan daha sonra Bakırçay Üniversitesi olarak değişen eğitim kampüsünün burda olması. Bakırçay Üniversitesi’ne gitmek için çevreyolu veya Anadolu Caddesi üzerinden Seyrek sapağını kullanabilirsiniz.
Seyrek Sonrasında Ne Var?
Panaztepe Kazı Alanı
Villakent’i geçtikten sonra 3-4 km sonra solda yer alan Panaztepe Kazı Alanı, 1985 Yılından beri Hacettepe Üniversitesi tarafından yönetiliyor. Kazı şu an aktif olmadığı gibi ziyaret imkanı da yok. Kazıda çıkarılan yerleşimin tunç çağına dayandığı tespit edilmiş.
Maltepe Köyü
Menemen Deri Sanayi Sitesini geçtikten sonra görebileceğiniz Maltepe, Gediz Nehri Kıyısı boyunca kurulmuş geniş sokakları olan, gelişmiş bir köy.

Maltepe Köyü’nün önünden geçen Gediz Nehri yöreye can veriyor.
Gerenköy
Gediz Nehri’nin sağ tarafında kalan Gerenköy, pamuk ve domates üretimi konusunda oldukça gelişmiş. Çoğu pazarda Gerenköy domatesi olarak da isim yapmıştır. Gerenköy Eski Foça – Yeni Foça ayrımında bulunuyor.

Domates Kurutma Sergisi
Gerenköy’den sonra Eski Foça veya Yeni Foça’ya yol ayrımı var. Eski Foça’ya devam ederseniz Bağarası Köyü, Yeni Foça’ya devam ederseniz yolda Kozbeyli Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.
No Comments