Urla

Urla Adaları

Urla Adaları İzmir’in az bilinen noktalarından. Temel sebebi tabi ki adaların turizme ve yapılaşmaya kapalı olması. Ancak her İzmirli en azından Yassıada’yı duymuş. Urla Karantina Adası‘na yürümüştür. Çoğu Urlalı ise diğer adaları işitmiş, özel tekne ile ayak basmış, en kötü ihtimalle görmüştür. Peki Urla Adaları ve aslında İzmir Adaları olarak da çoğunluğunu sayabileceğimiz adalar hangileri?

Karantina Adası
  1. Karantina Adası
  2. Pırnarlı Adası
  3. Akça Adası
  4. Taş Adası
  5. Yassıca Ada
  6. Hekim Adası
  7. Yılan Adası (Özbek)
  8. Uzun Ada

Urla Karantina Adası

Urla İskele’de yer alan hikayesiyle ilgi çeken Karantina Adası bir söylentiye göre karaya Büyük İskender tarafından bağlanmış. Piri Reis burayı Yolluca Ada olarak tanımlıyor. Ada ismini 1865 yılında yapılan Karantina Binaları’ndan alıyor. Gerçekten salgın dönemlerinde hastaların yatırıldığı, virüslü eşyaların yakıldığı & yıkandığı fırınlar hala günümüzde duruyor. Umuyoruz ki bir gün müze olarak açılacak. Adanın antik geçmişi de var. Zaten Klozamenai antik yerleşkesine bağlı. Sanatoryum adası olarak da biliniyor.

Şehitlikten Urla ve Ada Manzarası

Karantina Adası’na Giriş Var mı?

Yakın zamana kadar aktif hastanesi olan adaya artık özel durumlar hariç giriş yok. Sağlık bakanlığına ait.

Urla Karantina Adası - Tahaffuzhane
Urla Karantina Adası – Tahaffuzhane’de Dezenfeksiyon Fırınları

Pırnarlı Adası

Bu ada ismini Pırnar denen bir meşe türünden alıyor.

Taş Adası

Taş Ada – Yılan Adası

Yassıca ada’nın karşısındaki ada. Adaya herhangi bir ulaşım yok. Özel teknelerle doğal kumsallarında vakit geçirilebilir. Çiçek adası ve yılan adası olarak da biliniyor. (Kıyıdan yılan şeklinde gözüktüğü için)

Yassıca Ada

Yassıcaada Plajı

Burası turistik olarak İzmir’in en popüler adası. Alman adası olarak da biliniyor. İzmir Büyük Efes otelinin Alman mimarının turistler için burayı tesisleştirmesinden dolayı bu ismi almış.

İzmir Karşıyaka ve Konak’tan Yassıcada’ya Vapur Seferleri oluyor. Vapur gündüz gelip akşamüstü kalkıyor. Adada her türlü imkan var. Denizi kumluk ve sakin. İzmir’de günübirlik denize girilecek alternatif rotalardan, yüksek bir profil aramayın.

Hekim Adası

Hekim Adası söylentiye göre Yunanistan’a gitmek istemeyen bir doktorun buraya yerleşmesiyle bu ismi alıyor. Bir süre yaşayan hekim sonrası adada canlılık artmış.

izmir urla adaları
En Sağdaki Karantina Adası – En soldaki Hekim Adası

Özbek Yılan Adası

Özbek’in tam karşısına Gülbahçe körfezinde yer alan ufak bir ada. Adada bir dönem tavşanlar oldukça bolmuş.

Uzun Ada

Çoğumuz bilmiyoruz ama İzmir Uzunada Türkiye’nin en büyük 4. adası. Adada 16-18 yüzyıl boyunca ticaret yaygınlaşmış. Bizans döneminden kalma bir su sarnıcı bile mevcut. Urla & Karaburun’da tarih boyunca yaşayanlar buraya gelip gitmiş, yerel halkla iletişimde olmuş. Adanın diğer adı Kösten Adası.

Uzun Ada Kime Ait?

İzmir’in işgali sonrası Uzunada İngiliz kuvvetleri tarafından askerileşmiş. Belki de savaş yüzünden şu an ada yine askeriyeye ait ve İzmirliler yararlanamıyor. Tabi stratejik konumu da büyük etken.

1980 Askeri darbesinden sonra Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş bir süre adada sürgün edildi.

Günümüzde Deniz Komutanlığı’na ait Uzunada’ya sivil girişi yasak. Birkaç askeri tesis bulunuyor.

You Might Also Like