Urla’da gezilecek yerleri sınıflandırırken Urla Merkezi , İskele, Köyleri ve Kasabaları olarak ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.
Urla Nerede ve Nasıl Gidilir?
İzmir Merkez ile Urla arası yaklaşık 40 Km’dir. Otoban üzerinden araçla 40 dakikada Urla’ya ulaşabilirsiniz. Urla’ya tüm ulaşım metodları için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Urla İskele
Urla İskele’de Gezilecek, Görülecek Yerler ve Yapılabilecekler
Karantina Adası
Söylentiye göre Karantina Adası’na giden yol büyük İskender tarafından yaptırılmış. Ada ismini 1850’li yıllarda yaptırılan karantina binalarından almış. Bir dönem sanatoryum ve kemik hastanesi olarak hizmet veren binalar artık sağlık bakanlığı bünyesinde ve adaya girilemiyor. Adada henüz açığa çıkarılmamış bir antik kent olduğu da biliniyor. Yerleşim Klazomenailere ait.
Karantina adası gerçekten karantina amaçlı olarak bir süre kullanılmış. Ada içinde karantina tesisleri , dezenfekte istasyonları ve fırınlar özel izinle gezilebilir.
Klazomenai Antik Kenti
Yaklaşık 6000 yıllık bir yerleşim olan Klazomenia Antik Kenti , İyonyalılara ait. Zeytinyağı üretiminde öncü halklardan olduğu biliniyor. Antik kent turizme açık değil, kazılar devam ediyor ancak , dışarıdan incelemeye müsait.
Klazomenai Zeytinyağı Müzesi
Zeytinyağı üretiminin MÖ 4000 yıllarına göre oldukça ileri tekniklerle yapıldığı yörede orijinal materyallerle zeytinyağının nasıl çıkarıldığı gösteriliyor. Açıkhava müzesi iskele ile merkez arasındaki ağaçlı yolun başlangıcında yer alıyor. Tesisin girişini bulmak zor ve turistik olarak aktif olduğu söylenemez.
Ankara Üniversitesi Antik Gemi Atölyesi
Ankara Üniversitesi Deniz Araştırmaları Merkezi Urla’da bulunuyor. Çeşitli çalışmaların haricinde Urla İskele’de eski tip gemilerin araştırılması ve canlandırılması yapılıyor.
Kadın El İşçiliği Pazarı
İskele Marina tarafında kadınlar tarafından yapılan el işi ürünlerini bulabilirsiniz. Alışılmışın dışında daha çok sanatsal ürünler bulunuyor.
Yorgo Seferis Evi
Nobel ödüllü yazar Yorgo Seferis Urla’da doğmuştur. Yaşadığı mahalle olan İskele’deki evi günümüzde bar ve butik otel olarak işletiliyor.
Tanju Okan Heykeli
Ölmeden önceki yıllarını Urla İskele’deki evinde geçiren ünlü sanatçının heykeli ve ismine yapılan park , yaşadığı eve de yakın olan Denizaltı Cafe’nin yanında.
Urla Marina
Marina’da mendireğe çıkıp fenere kadar yürüyebilirsiniz. Balıkçı kooperatifi bulunan marinada tekneler güzel görüntü oluşturuyor.
Urla Mezatı
Urla İskele’deki balık mezatı haftanın her günü 9-10 saatlerinde yapılıyor. Denk gelirseniz hem turistik hem de uygun fiyata taze balık almak açısından iyi fırsat.
Urla İskele Pazarı
Klazomenai zeytinyağı alanının hemen yanındaki pazar uzun yıllardır, hem gıda hem de botanik açıdan zengin.
Urla İskele Pazarı Ne Zaman?
Urla iskele pazarı cumartesi ve pazar günleri yapılıyor.
Gelinkaya Urla
Urla İskele’den birkaç dakika yürüme mesafesinde olan Gelinkaya ismini ilginç taş şeklinden alıyor.
Gelinkaya Efsanesi: Birbirini seven bir çift ailelerine karşı çıkarak kaçmaya karar verir. Bunun üzerine beddua eden aileler gelinin taşlaşmasına vesile olmuş.
Gelinkaya’daki cafe etrafında dolaşan kazlar vahşi olup fazla yakınlaşılmaması önerilir.
Yıldıztepe Şehitliği
Ağaçlı yoldan sağa dönülünce tepede yer alan şehitlikte bir anıt ve kurtuluş savaşında şehit olan Urlalı askerler anılıyor. Merkez veya iskeleden yürüyerek gidilemez.
Urla İskele’de Yemek Yenecek Yerler
Urla’da rakı balık mekanı arayanlar için en popülerleri iç liman tarafında yer alan restaurantlar. Yengeç restaurant için Vedat Milor “yediğim en iyi kalamarlardandı” ibaresini kullanmıştı.
Denizaltı Urla bölgenin en popüler mekanı. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşamüstü yemekleri için ideal. Ağaçlı yol tarafında Od Urla da son günlerin “fine dining” mekanı.
Urla’da kahvaltı arayanlar için Güzelbahçe sahil yolundaki kahvaltıcılar , Urla İskele’deki Ünal Katmer ve ağaçlı yol tarafındaki bahçe içindeki kahvaltı mekanları tercih edilebilir. Ayrıca Güzelbahçe – Urla Merkez kavşağı arasında kalan yoldaki İnek Obası , Zeytin Restaurant da hafta sonları Urla’da kahvaltı arayanlar için popüler noktalar.
Urla Merkezde Gezilecek Yerler
Urla Merkezde Gezilecek, Görülecek Yerler ve Yapılabilecekler
Urla Sanat Sokağı
Son dönemlerde Urla’nın şehir merkezinin en popüler noktası. Günübirlik gezinti, yeme-içme, sanatsal etkinlik, alışveriş için ideal. Urla Sanat Sokağı yapılacak şeyler yazımızı okuyabilirsiniz.
Necati Cumalı Evi
Susuz Yaz , Dila Hanım gibi Türk edebiyatı için çok önemli eserler bırakan Necati Cumalı , çocukluğunu Urla’da geçirmiştir. İlkokula gittiği yıllardaki evi anı evi olarak gezilebilir. Ev, sanat sokağının bitiminde 100 metre ileride solda yer alıyor.
Hersekzade Ahmet Ağa Hamamı
Yıllarca atıl duran hamam, yakın zamanda belediye tarafından yenilendi. Hamam kadın ve erkekler için ayrı olarak tasarlanmış. Henüz ziyarete açık değil.
Hacı Turhan Kapan Camii
Mimarisi ve tarihinden çok sanatsal öğeleriyle dikkat çeken bir cami burası. Özellikle bahçesindeki şadırvan içinde yer alan tavan resimleri oldukça ilginç.
Arasta (Malgaca Pazarı)
Her şehrin bir eski çarşısı bulunur. Bu çarşılar genelde Arasta olarak isimlendirilir. Malgaca isminin nereden geldiği kesin olarak bilinmiyor. Malgaca köprüsü’nden gelebileceği gibi Mal Kaça? sorusundan gelme ihtimali de düşük olsa da söyleniyor.
Tarihi arastanın içinde her türlü dükkan bulunuyor. Çarşının merkezi bir avlu gibi korunaklı.
Anaksagoras Heykeli
Urlalı düşünür Anaksagoras’ın heykeli merkezdeki çay bahçesinin köşesinde yer alıyor.
Urla Tasarım Kütüphanesi
16. Yüzyıldan kalma kubbeli eski bir Osmanlı binasının restore edilmesiyle kütüphane ve okuma mekanı projesine dönüşen yer oldukça ilginç bir deneyim yaşatabilir. Ticari amaç gütmeyen mekanın ziyaret saatleri maalesef çok kısıtlı. Haftaiçi öğleden sonra birkaç saatliğine açık oluyor.
Mekan 2016 yılında açılmış olup , 2017 yılında Tarihe Saygı ödülü almış. Konumu: tarihi arastanın biraz ilerisi , Hacı Turhan Cami yanı.
Urla Pazarı
Urla’da farklı pazar yerleri mevcut. Pazarları turistik yapan ise Ege yeşilliklerini taze olarak bulabileceğiniz yerler olması.
Urla Pazarı Ne Zaman?
Kadın Üretici Pazarı ve İskele Pazarı cumartesi açılıyor. Urla Çok İşlevli Pazaryeri‘nde yapılan esas pazar ise cuma günü yapılıyor. Merkeze 10 dakika mesafede yer alan Çeşmealtı Pazarı ise çarşamba günü yapılıyor.
Urla Enginar Festivali
Urla’nın nesi meşhur? diye sorulduğunda bir çok yerel lezzet sayılabilir. Ancak bunların başında enginarı sayabiliriz. Urla’nın bu değeri adına her yıl nisan ayında Enginar Festivali düzenleniyor.
Enginar Festivali Nerede?
Urla merkezde yapılan festivalde yemek atölyeleri, organik gıda pazarı, yerel tohum takası, Urla gezileri ve tabi ki enginar içerikli tadımlar, yapılacak şeyler arasında yer alıyor.
Urla Merkez’de Yemek Yenecek Yerler
Arasta çarşı içinde, Lale Katmer Salonu, Beğendik Abi Lokantası, Şafak Lokantası
Urla Sanat Sokağı‘nda Hiç Atölye ,Vourla, Avlu, İstifçi gibi mekanlar, iyi yemek, kahve ve kaliteli zaman için değerlendirilebilir.
Otobandan Urla’ya çıkan yol ve meydanda, Lief , Pizzeria Romana, Balıkçım Urla gibi popüler mekanlar da bulunuyor.
Urla Etrafında Gezilecek Yerler
Urla Çiçekçileri
Urla’ya gelmeden İskele yol ayrımından İçmeler’e kadar olan yol boyunca fidan çiftliği ve çiçekçileri görebilirsiniz. Sadece güzel vakit geçirmek için bile birine uğrayabilir, evinize çiçek & fidan satın alabilirsiniz.
Urla Bağ Yolu
Türkiye’nin Toscana’sı olarak son zamanlarda Urla’dan sık sık bahsedilmesinin sebebi yıllardır yapılan bağcılık ve şarap üretiminin son zamanlarda gastroturizme dönüşmesi. Bu noktada Urla’nın Kuşçular bölgesinde çok sayıda bağ, restaurant ve şarap tadım atölyesi bulunuyor. En çok bilinenleri: Urlice, Urla Şarapçılık, Usca Şarapçılık.
Çeşmealtı
Urla İskele’ye göre daha büyük başlı başına bir tatil beldesi Çeşmealtı. Daha çok İzmirli yazlık sahiplerinin tercih ettiği bir bölge.
Çeşmealtı’nda yapılacak şeyler, gezilecek yerler ve tadılacak lezzetler arasında Mavi Plaj, Yolluca Plajı, gece pazarı, balık restaurantları, Gelato Dondurmacısı, Urit’te katmer gibi alternatifler var.
Güvendik
Çeşmealtı’nın üstlerinde yer alan Güvendik Köyü , muhteşem manzarası, çam ormanları arasındaki doğası ile bol oksiyen depolayacağınız bir yer. Messt Cafe ve her ne kadar çok kaliteli olmasa da zirvedeki Panorama Restaurant öğle ve akşam yemeği için denenebilir.
Urla Özbek
Bir diğer sahil kasabası olan Özbek , İzmir’deki en bakir sahil mekanlarından biri. Köy yolu oldukça yeşil ve keyifli. Çeşmealtı – Güvendik içinden veya Merkez(Urla) – İçmeler rotasından Özbek’e ulaşılabilir.
Köy meydanındaki anıt ağaç görülebilir, sahildeki Akın’ın Yeri ve diğer lokantalarda taze balık yiyebilirsiniz.
Özbek’in kendine has salyangoz ve deniz mahsullü yemekleri de meşhur.
Urla İçmeler
Urla’yla Çeşme arasında Gülbahçe Körfezi’nde yer alan İçmeler son dönemde popülasyonu artan bir bölge. Her mevsim rüzgar aldığı için windsurf, yelken, kite-surfing turizmi ve su sporları burada çok yoğun yapılıyor.
Sahildeki taş köprü fotoğraf çekimleri için ideal.
Urla Gülbahçe
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü açıldıktan sonra oldukça değişen ve gelişen Gülbahçe yazlıkçı, yerel halk ve öğrencilerden oluşan bir kasaba.
Urla Surf House konaklama ve sörf eğitimi için tercih edilebilir.
Balıklıova
Gülbahçe’den sonra Karaburun Yarımadası’nın başında yer alan Balıklıova sanıldığının aksine Karaburun’a değil Urla’ya bağlıdır. Balıklıova’ya nasıl gidilir ve neler yapılır öğrenmek için Balıklıova yazımızı okuyabilirsiniz.
Urla Köyleri
Urla Kuşcular Köyü
Kendine has bir köy olsa da son zamanlarda büyük şehirlerden kaçan insanların yerleşmesi sebebiyle gastronomi, turizm, şarapçılık ve sanat atölyelerinin bulunduğu bir köy halini almış Kuşçular.
Levan ve Naturla yerel lezzetleri çok iyi sunumlarla yiyebileceğiniz mekanlar.
Bademler Köyü
Seferihisar yolunda yer alan Bademler, Urla’nın merkezine çok yakın değil. Köyü meşhur kılan, derli toplu beyaz boyalı evleri ve şüphesiz Bademler Köy Tiyatrosu. İçinde tiyatro olan köyde hem halkın hem de farklı tiyatroların oyunlarına denk gelebilirsiniz.
Ayrıca Bademler’de belediyeye ait bir bungalowlu tesis bulunuyor. Bademler Doğal Yaşam Köyü hem günübirlik doğa etkinliği hem de konaklama için tercih edilebilir.
Urla Demircili Köyü
Demircili ve Yağcılar Köyü Urla’nın güney tarafında yer alıyor. Köy popülasyonu yazın artıyor. Köyün sahili Urla’nın en güzel plajlarına ev sahipliği yapıyor.
Urla Barbaros Köyü
Balıklıova ile Çeşme Ildırı – Germiyan arasında yer alan Barbaros Köyü merkezinde birkaç işletme mevcut. Hobbit House alternatif kahvaltı lokasyonu arayanlar için ideal.
İzmir – Çeşme yolu üzerindeki Çetin’in Yeri de kahvaltı ve yemek arayanlar için yakın bir alternatif.
Urla Zeytinler Köyü
Urla’yla Çeşme arasında yer alan Zeytinler Köyü’ndeki zeytinyağı müzesi görülmesi gereken yerlerden.
Kösem Zeytinyağı Müzesi
Uzunkuyu Köyü içinde yer alan müze dünyanın en büyük zeytinyağı müzelerinden biri. Satış, işleme tesisi ve zeytincilik tarihine dair birçok ekipmanı görebilirsiniz. Müze her gün 10-17 saatleri arası ziyaret edilebilir.
Hacı Memiş Ağa Kulesi
İzmir – Çeşme eski otobanı üzerinde yer alan yıkık bir kule. Konak amacıyla zamanında Hacı Memiş tarafından yaptırılmış. Anatolia Antikköy isminde bir kahvaltı ve sanat kafeteryası üzerinden ulaşabilirsiniz. (Zeytinler’e gelmeden) . Ancak mekan kış dönemi kapalı.
Urla Otelleri
Urla’da konaklama açısından epey seçenek mevcut. 5 Yıldızlı tesis yerine daha çok butik otel ve bungalov seçenekleri tercih ediliyor. Urla otelleri hakkında yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Urla Denize Girilecek Yerler
Hem bakir koyları hem halk plajları hem de paralı “beach club”ları bünyesinde bulunduran Urla’da denize girilecek yerler :
1 – Urla İskele Kum Denizi
2 – Urla Altınkum
3 – Çeşmealtı Mavi Plaj
4 – Demircili Koyu
No Comments