İzmir Arkeoloji Müzesi , İzmir merkezdeki en popüler 3 müzeden biri. Tarih boyunca çok önemli bir liman kenti olan İzmir’de çok fazla medeniyet yaşamış dolayısıyla İzmir ve çevresinde nereye gitseniz bir antik kent çıkıyor. Buradan çıkarılan eserlerden de bazıları burada, İzmir Konak’taki Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Müzenin Tarihi ve Hikayesi
İzmir’deki ilk arkeoloji müzesi toparlanan eserler sonrası 1927 senesinde Basmane’de bulunan Ayavukla Kilisesi‘nde açılmış. Bu dönem Atatürk’ün müzeciliğe oldukça önem verdiği dönem.
Daha sonra İzmir’de ikinci bir müze Fuar Kültürpark alanında 1951 yılında faaliyete geçmiş. Bunun sebebi İzmir’in arkeolojik zenginliği ve eserlerin fazla olması.
Bunun üzerine Bahribaba Park’ında yeni bir bina inşaa edilmiş ve 11 Şubat 1984 yılında şimdiki yerinde İzmir Arkeoloji Müzesi faaliyete geçmiştir.
Kaynak: Hitay Baran
İzmir Arkeoloji Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Müze, İzmir Etnografya Müzesi ile aynı bahçede, varyantın başladığı yerde yer alıyor. Müzeye gitmek için Konak Meydanı’nda YKM arkasından yürüyebilirsiniz. Dolayısıyla metro, tramvay, vapur ve otobüsle ulaşım mümkün.
Özel araçla gitmenizi önermeyiz çünkü müzenin otopark imkanı bulunmuyor. Ancak müzeye çok yakın Konak Katlı Otoparkı da 6 saati 60TL’ye hizmet veriyor.
İzmir Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti
Arkeoloji müzesinin giriş ücreti turistlere 150 TL olup Müzekart ile ücretsiz. Ayrıca burası İzmir’de müzekart çıkartılan sayılı yerlerden. Sadece ücretini ödeyerek anında çıkarabiliyorsunuz.
Arkeoloji Müzesi Nasıl Gezilir ve Müzede Neler Var?
Müze, gezmeye değer mi? diye sorarsanız, kesinlikle değer. Çünkü İzmir’in tarihini, çağlar boyunca değişimini ve eski kavimlerin kültürlerini çok cazibeli ve zengin bir şekilde görebiliyorsunuz. Arkeoloji ve tarihe ilginiz olmasa bile müzede keyifli vakit geçirmeniz garanti.
İzmir Arkeoloji Müzesi Eserleri
Müzede toplamda 1500 üstünde eser bulunuyor. Bunlar arka bahçe ve 3 kata dağılan salonlarda görülebilir.
Alt katta mermer heykel ve büstler bulunuyor. Taş Eserler Salonu olarak da bilinen bu alanda İzmir ve çevresinden çıkarılan eserler sergileniyor.
Roma ve Helenistik dönemden birçok eser mevcut. Buradaki mermer işçiliklerine dikkat etmenizi öneririz. Müzede eserlerin kapsamlı bilgilendirmeleri yok, sesli rehber alabilirsiniz.
Yine bu katta müzenin en değerli eserlerinden olduğunu anlayacağınız bir eser var. Efes Antik Kenti’nin kurucusu Androklos’un görkemli heykeli gerçekten de Efes’ten buraya gelmiş.
Üst katta ünlü arkeolog Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın adı verilen bir salon bulunuyor. Bu salonlarda Çandarlı, Smyrna, Bergama’daki antik kentlerden gelen seramikler, vazolar, Hellenistik dönemden kap, vazo, şişeler bulunuyor.
Müzenin sembolü olarak sayılan bronz koşan erkek heykeli, Helenistik dönemde atletizm yarışlarında başarılı olanların heykellerinin yapılması ritüelinden kalma. MÖ 50 yıllarından kalma olduğu tahmin edilen eserin en büyük özelliği bronz olması. Bulunduğu yer Foça-Aliağa arası Nemrut Limanı bölgesi.
Antik dönemdeki ölüm kültürünü Klazomenai lahitlerinde görebilirsiniz. Lahit (tabut) üzerindeki desenler oldukça ilginç. Eserler Urla’da bulunmuş.
Hazine Odası: Yine üst katta Arkaik Dönem, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden altın, gümüş ve etkileyici taşlardan yapılma süs eşyaları bulunuyor. Özellikle kadın ziyaretçileri etkileyecek çok zengin bir sergi var.
Müzenin arka tarafta bir bahçesi var. Burada da eserler sergileniyor.
Bu Müze Neden Görülmeli?
Müzeyi ziyaret edenler bilinçli turistler haricinde genelde okul öğrencileri. Yerel okullardan gelen öğrenciler ise yaşça genç olduğu için müzenin değerini kavrayamıyor olabilir. Oysa ki müzedeki tüm eserler, İzmir ve çevresindeki bölgede yaşayan büyüklerimizin yaşam şekilleri ve kültürümüzü yansıtıyor. Yaşadığımız yerin geçmişini ve toprağının kültürününü öğrenmek , hissetmek için bu müze kesinlikle ziyaret edilmeli.
No Comments