Konak

İzmir Etnografya Müzesi

Müzenin Tarihi

İzmir Etnografya Müzesi’nin bulunduğu bina 1831 yılında vebalılar için St. Roch Hastanesi olarak inşa edilmiş. Daha sonra sağlık bakanlığı tarafından kimsesiz çocuklar evi ve kadın doğum hastanesi olarak kullanılmış. İzmir Piçhane ismini hiç duyduysanız bu ismin buradaki kimsesiz çocuklardan geldiğini maalesef bilirsiniz.

Veba hastanesi, çocuk yurdu, kadın doğumevi derken 1978 yılında bina turizm bakanlığına devredilmiş ve etnografya müzesi olarak kullanılmaya başlanmış.

Etnografya Ne Demektir?

Etno, halk, ırk, kültürü ifade eder. Etnografya da bir toplumun yaşayış ve kültürünü inceleyen bilim dalıdır.

Etnografya Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

İzmir Etnografya Müzesi, neo klasik özelliklere sahip Bizans mimarisinin süsleme özelliklerini taşıyan bir binaya sahiptir.

Müze, Konak YKM arkasında, varyantın bittiği noktada Halil Rıfat Paşa Caddesinde yer alır. Müzeye metro, otobüs, vapurla gidilebilir. Otopark imkanı bulunmuyor ancak çok yakınında Konak Katlı Otoparkı’na aracınızı bırakabilirsiniz.
Etnografya Müzesi İzmir Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçede, yeşillikler içinde çok güzel bir binada.

Etnografya Müzesi Giriş Ücreti?

İzmir etnografya müzesini ücretsiz gezebilirsiniz.

Müzede Neler Var?

Öncelikle müzenin dışı ve binası oldukça dikkat çekici. Girişte bir kule ve merdivenleri yer alıyor. Kulenin taşlarının Efes’ten getirilen mermerler olduğu söyleniyor.

İzmir'in ilk Eczanesi

Müzede İzmir ve ilçelerinin kültürel mirasını anlatan eşya, fotoğraf ve demonstrasyonlar yer alıyor. El işleri, fırın malzemeleri, gündelik eşya, Osmanlı döneminden kalma silahlar, mutfak malzemeleri, oyuncak gibi eşyalar sergilenirken, kültürel dans ve gündelik kıyafetleri de görebilirsiniz. İzmir’in ilk Türk eczanesi İttihat Eczanesi de burada sergileniyor.

Özellikle mutfak eşyaları, gelin eşyaları ve kadınlara yönelik etnik ürünler açısından müze oldukça zengin.

Müze çok uzun süredir güncellenmemiş ve bakımsız gözüküyor. Öyle ki stantlarda devrilen ürünler ve tozlu eşyalar dikkatinizi çekecektir.

Müzenin 3.katı ziyarete kapalı ve burası depo olarak kullanılıyor.

Etnografya müzesinin karşısında İzmir Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Buraya gelmişken tabi ki onu da gezmeniz çok muhtemel.

Müze Görülmeye Değer mi?

Eğer eski yaşantılara, İzmir’in kültürel tarihine meraklıysanız müze gezilmeli ancak yakın tarihin sosyal yaşamı sizi ilgilendirmiyorsa müze çok cezbedici gelmeyebilir. Müzenin ücretsiz oluşu, tarihi binası ve kolay ulaşımı gibi etkenler diğer olumlu yönleri.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply