Karaburun yarımadasının sol tarafında yer alan Ildırı, şirin sahil kasabası statüsüne giren yerlerden. Balıkçılık gibi lokal mesleklerin hala revaçta olduğu, kendine has evleri olduğu kadar Çeşme’ye yakın olmanın verdiği bir “modernleşme” ve turizmden de nasibini almış bir yer.
Ildırı İsmi Nereden Geliyor?
Kimi yerde Ildır, kimi yerde Ildırı olarak geçen köyün ismini kullanırken biz Ildırı’yı tercih ediyoruz çünkü bu isim antik kent olan Erythrai ‘den gelmektedir. Erythra, Hellen dilinde kızıl anlamına gelmektedir.
Söylenmesi daha kolay olduğu için yöre halkı daha çok Ildır ismini kullanmaktadır.
Çeşme Ildırı Nerede ? Ildırı’ya Nasıl Gidilir?
Ildırı’ya İzmir Otogardan direkt servisler bulunmaktadır. İzmir’den araçla gelenler için 2 farklı alternatif yol vardır.
1. Yol Eski Yol olarak tabir edilen, Urla – İçmeler – İYTE yolundan Çeşme’ye doğru giderken kahverengi Ildırı tabelasını takip ederek gidebilirsiniz. Bknz: Aşağıdaki haritada yer alan Gri rota
2. Yol Otobanda Çeşme Yönüne doğru giderken Karaburun & İYTE kavşağından çıkıp (haritadaki Mavi rota) veya aceleniz varsa Zeytinler Kavşağından çıkarak ormanlar içinden Ildırı’ya varabilirsiniz.
Ildırı’ya giderken oldukça keyifli bir yol size eşlik edecek. Yılın 4 mevsimi yeşil bir manzara sunan bu yol üzerinde Barbaros ve Kadıovacık köylerinden geçeceksiniz. Barbaros köyünde Hobbit House isminde bir kahvaltı ve Ege Mutfağı mekanı bulabilirsiniz.
Çeşme Merkez’den Ildırı’ya Nasıl Gidilir?
Ildırı ile Çeşme arası 22 km’dir. Çeşme Merkez otogardan dolmuşlarla Ildırı’ya gidebilirsiniz. Çeşme – Ildırı dolmuşları sabah 07:00 ile gece 00:00 arası her yarım saatte bir vardır.
İzmir’den Toplu Taşıma ile Ildırı ‘ya Nasıl Gidilir?
İzmir – Ildırı dolmuşları Fahrettin Altay’daki benzin istasyonunun ilerisindeki dolmuş alanından kalkmaktadır.
Ildır Yapılacak Şeyler
Şüphesiz Ildırı’da en çok görülmesi gereken yer Erythrai Antik Kenti‘dir. Ona ayrı bir sayfa ayırdık.
Yazın denize girebileceğiniz bu sahil kasabası plaj açısından çok verimli olmasa da temiz bir denize sahiptir. Koyları taşlık ama temizdir. Çeşme tarafından gelirken ücretli plajlar ve şezlong kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Fiyatlar Çeşme geneline göre uygun.
Ildırı Merkez Cami‘den yukarı ve aşağı gittikçe köy evlerini görebilirsiniz. Yoz gözükmeyen bu evlerin yapımında zamanında antik kentten kalma taşlar da kullanılmış.
Ildırı’da çok lezzetli deniz mahsülleri tadabilir ve satın alabilirsiniz. SS balıkçı kooperatifini ziyaret edebilirsiniz. Bu bölge en çok da balık avı için gelenler tarafından tercih ediliyor. Limandan balık avı ve turları için tekne kiralanabiliyor.
Ildırı , yaz ve kış hizmet veren restoranlara sahiptir. Deniz kenarında rakı – balık yapmak isteyenler için ideal birkaç yeri vardır.
Dinlenmek için Manzara Cafe‘de lokma, Turkuaz cafe’de gözleme, çeşitli Restoranlarda balık yiyebilirsiniz. Ildır’da kahvaltı arayanlar da bu mekanları tercih edebilir. Köy girişinde ev yapımı reçel ve enginar satın almanız da mümkün.
Ildırı’da konaklama için Erythrai ve Herakles Butik Otel ile Kaya Prestige Oteli’ni Tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak keyifli birkaç saat geçirebileceğiniz Ildırı’da gün batımını seyretmek çok büyük keyif. Çeşme adaları etrafından limana dönen balıkçıların bıraktığı dönüş yolu görünümü tarifi zor güzellikte.
Son dönemde popüler yapan kaynaklardan biri de Fox Tv’de yayınlanan Hayat Sevince Güzel dizisi olmuş. Daha önce Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinin de bazı çekimleri burada yapılmış.
No Comments