İzmir Çevresi, Manisa

Kula Jeopark

Kula Divlit Volkan Konisi

Kula Divlit Volkanik Park‘ı Türkiye’nin en etkileyici jeoparklarından biri. Kolay gezilen ve son dönemde popüler olan haftasonu fotoğraf ve yürüyüş rotalarından biri. Kula Jeopark 4 Eylül 2013 tarihinde UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk jeoparkı olarak tescil edilmiş.

Kula Jeopark Nerede? Nasıl Gidilir?

Kula jeoparkı direkt olan Manisa Kula merkezde yer alıyor. Kula divlit volkan konisi, eski Kula’nın arkasında kolayca görülmekte. Jeopark ise buradan başlıyor. Yürüyerek ulaşmak biraz yorabilir, araçlar 3-4 dakikada ulaşılıyor. Arazi aracına gerek yok, her türlü araçla gidebilirsiniz.

Jeopark Nedir?

Yeryüzü şekillerinin oluşturduğu eğitim ve turistik açıdan önemi olan yerlerdir. Uluslararası değerdir.

Kula Jeolojik Bölgesi Nasıl Oluşmuş?

Kula Salihli bölgesi boyunca süren jeolojik bölge toplam 2320 kilometrekareye ulaşıyor. Gerilme tektoniğinin aktif olduğu bölgede volkanik püskürmelerle oluşan bölgenin yaşı 200 milyonu geçiyor.

Kula Divlit Volkan Konisi
Kula Divlit Volkan Konisi

Bölgeyi gezerken göreceğiniz yüzbinlerce siyah kayadan birini alıp kaldırın, üzerinde hiçbir canlının yaşayamadığı taşın yaşını düşündüğünüzde gerçekten etkileniyorsunuz.

Kula Jeopark Giriş Ücreti var mı?

Herhangi bir giriş ücreti, bilet vs. yok.

Simsiyah bir fonun üzerinde yürümek güzel bir deneyim.

Kula Jeoparkı Nasıl Gezilir?

2023 itibarı ile ziyaretçi merkezi de aktif olmuş olacak. Şu an herhangi bir tesis yok. Sadece gözlem kuleleri, otoparklar ve çok düzenli bir yürüyüş parkuru ile ahşap iskeleler yer alıyor. Ahşap iskeleler fotoğraf çekimi için ideal. Burada emeği geçen tüm kurumları tebrik etmek gerekiyor. Simsiyah kayaların üzerinden yürümek farklı bir deneyim sergiletiyor.

Yürüyüş yolu büyük bir emekle hazırlanmış.

Volkanik tepeyi geçtikten sonra aracınızı parkedip A parkurundan yürüyüşe başlayabilirsiniz. Bisikletliler için de çok keyifli bir parkur.

Arabayla biraz daha ilerleyip, B parkurundan da başlayabilirsiniz. Yürüyerek ikisi de aynı noktalara çıkmaktadır. Yürüyüş için spor ayakkabı önerilir ancak parkur olarak zor değil herhangi bir ayakkabı ile de yürüyebilirsiniz. Yine de yürümeyi sevmeyenler, yaşlılar ve çocuklar için sıkıcı & yorucu olabilir.

Sandal Divlit Yanardağı 

Sandal Divlit Yanardağı

Kula merkeze gelmeden 10 km önce solda göreceğiniz Sandal Divlit Yanardağı oldukça etkileyici bir görünüme sahip. Belgesellerde gördüğünüz volkanik koni formunu burada görebilirsiniz. Dağın eteğine arabayı park edip yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüşle üstüne çıkabiliyorsunuz. Çıkış biraz yorucu oluyor. Giriş ücreti yok. Meraklıysanız bu dağı da ziyaret edebilirsiniz. Ahşap iskelelerin olduğu jeopark burası değil.

You Might Also Like