Meles Deltası’nın Hikayesi
Delta ismini Meles Çayı’ndan alıyor. Aynı Gediz Deltası’nın ismini Gediz Nehri’nden alması gibi. Delta bildiğiniz üzere nehirlerin denize karıştığı alanda oluşan yarı tuzcul sulak alan.
Meles Çayı Nerede?
Uzundere – Buca arasından gelen Meles Çayı, Halkapınar üzerinden İzmir Körfezi’nin en iç kesimi olan Bayraklı Sahili’ne dökülür ve burada Meles Delta’sını oluşturur.

Meles Deltası daha önce bataklık durumundaydı. 2001 yılında ise belediyenin katkılarıyla derlenip toparlanıp ziyarete açıldı.
Meles Deltası’na Nasıl Gidilir?
Meles Deltası’na toplu taşıma ile gelmek için Bayraklı köprüde inip yürüyebilirsiniz. Tramvay’ın liman durağında inerek yürüyebilirsiniz. Ayrıca alan direkt olarak bisiklet rotası üstünde.
Araba ile Meles deltası’na gelmek dikkat gerektiren bir iş. Karşıyaka tarafından gelirken Bornova değil Konak tarafına gidiyormuş gibi devam ettikten 50 metre sonra sağda viyadük altında delta girişini görebilirsiniz.
Meles Deltası’nda Neler Var? Neler Yapabilirsiniz?

Meles Rekreasyon Alanı olarak da bilinen arazide bisiklet kiralayıp İzmir bisiklet rotasında ilerleyebilirsiniz. Ailenizle birlikte piknik yapmak için alanlar mevcut. Çocuklu aileler için ideal. Sezonda açık kafeteryası olduğu gibi alanda ücretsiz otopark imkanı da var.
Ayrıca Meles Deltası’nda yapılabilecek ve görülecekleri şöyle listeleyebiliriz:
- Homeros Anıtı

İzmirli olduğu düşünülen Homeros anısına, İBB tarafından 2002 yılında yaptırılmıştır. Taşın üzerindeki kabartmalarda Homeros’un Odysseia ve İlyada eserleri tasvir edilmekte. Bilindiği üzere Bornova’da Homeros Vadisi ve Homeros mağaraları olarak bilinen bir yer de mevcut.
- Meles Yazıtı

Yaklaşık 4 metrelik bu granit taş ilkçağ coğrafyacısı Strabon’un İzmir hakkında yazdıklarını alıntılamakta. Taşın amacı alanda yapılan düzenlemeleri sembolize ederken İzmirli düşünürlere de bir saygı niteliğinde.
- Piknik Yeri
Yapay bir gölet, kuş kafesi, piknik masaları ve bir kafeterya bulunuyor.

- Gözlem Kulesi
Limana bakabileceğiniz gibi deltadaki kuşları da inceleyebilirsiniz. Burası İzmir’de kuş gözlemi yapabileceğiniz şehirdeki en merkezi yer. Özellikle flamingoların endüstriyel liman dibinde vakit geçirdiğine şahit olmak oldukça ilginç bir görüntü.
- Delta Lagünü

Doğal gölet tuzlu su ile tatlı suyun karışımından oluşuyor. Oldukça sığ olan gölde balıkçıl, flamingo, çulluk gibi bir çok kuş türünü görebilirsiniz.
- Yalıçapkını Heykeli
İzmir’in sembollerinden olan Yalı Çapkını kuşunun bir heykeli de tam burada. Heykel 2002 yılında dikildi ve İzmir’de yapılan Üniversite oyunlarının sembolü de yine yalı çapkını olmuştur. Bu küçük kuşu Gediz Deltası’nda çok nadir olsa da gözlemleyebilirsiniz.
