Karaburun

Karaburun Köyleri

Karaburun yarımadası irili ufaklı birçok yerleşim yerinden oluşuyor. Karaburun köylerini derlerken Balıklıova ve Mordoğan gibi daha büyük yerleşimleri hariç tuttuk. Onlarla ilgili yazılarımızı sitemizde bulabilirsiniz.

Karaburun Köyleri arasında en çok bilinenleri listeledik. Listelerken İzmir’den geliş rotasına göre sıraladık.

Mordoğan – Karaburun Arasındaki Köyler

Çatalkaya Köyü

Mordoğan’a bağlı Çatalkaya Köyü Mordoğan’ı yukarıdan izlemek için ideal.

Eğlenhoca Köyü

Yeşiller içinde sempatik bir köy olan Eğlenhoca’da Balçiçeği Kadınları isimli yerel bir lokanta bulunuyor. Burada yerel lezzetleri tadabilirsiniz.

Kösedere Köyü

Köy meydanında Abdülhamit döneminden kalma bir cami bulunuyor. Minaresi oldukça özel bir mimaride olup zamana direniyor. Kösedere üzerinden Akdağ’a güzel bir tırmanış rotası mevcut. Akdağ 1212’lik rakımı ile Karaburun’un en yüksek noktası. Buraya araçla tırmanmak için ilçe merkezinden gitmeniz gerekiyor.

İnecik

İnecik Köyü eski Rum taş evleriyle güzel fotoğraflar çekebileceğiniz , dar sokakları olan bir köy. Hafif tepece bir yapı üzerine kurulu köy uzaktan da çok güzel pozlar veriyor. Köy meydanındaki kahvede yiyecek ve içecek servisi var. Köyün taş evleri dışında camisi de dikkat çekiyor.

Saip Köyü

Karaburun merkeze oldukça yakın olan Saip özellikle haftasonu Karaburun’da kahvaltı arayanların tercih ettiği bir köy. Köyde Nihalçe kahvaltı yerine uğranabilir. Köye otobüs ile de ulaşılıyor. Saip altı ve Olcabük olarak bilinen sahilinde sessiz bir koy bulunuyor.
Saip’teki Taş Avlu’da hem yemek yiyebilir hem de konaklayabilirsiniz.
Ocak – Şubat aylarında Karaburun’un diğer köylerinde olduğu gibi burada da nergiz toplayabilirsiniz.

Ambarseki

Diğer köylere göre biraz daha ufak olan Ambarseki’nde Melisa Kahvaltı Evi haftasonu Karaburun kahvaltıcıları için alternatif oluyor.

Karaburun ilçe merkezini geçtikten sonra kuzeye doğru Bozköy’e gelmeden önce Akkavaklı ve Karakavaklı Çeşmelerini görebilirsiniz.

Ayrıca Karaburun merkeze bağlı Çullu Köyü‘nde Osmanlı Cami’si ve türbesi görülebilir.

Karaburun Yarımadası’nın Kuzey ve Batısında Ne Var?

Yeniliman

Yeniliman -Bozköy – Tepeboz Köyü

Karaburun Merkezden sonra Yeniliman mevkiinde olan Tepeboz’da Atanın Yeri’ni ziyaret edebilirsiniz. Lezzetli balık ve deniz ürünleriyle konaklama imkanı mevcut.
Yeniliman’da adı üstünde ufak bir mendirek ve balıkçı tekneleri bulunuyor. Çakıllı uzunca bir plajı var. Tepeboz ve Bozköy ise yüksekte 2 köy.

Tepeboz

Haseki Köyü

Sarpıncık’a giderken bir yamaç üzerine kurulu Haseki Köyü oldukça sessiz bir köy. Geleneksel mimarideki evleri görmek için bu köy ideal.

Sarpıncık Köyü

Karaburun merkez ile Sarpıncık Köyü arasında yaklaşık 15 km yer alıyor. Tepede konumlanan köyde bir çay molası verebilirsiniz. Köyün kendine has koyları var.

Hamzabükü

Sarpıncık’tan denize girmek isteyen Hamzabükü Sahili’ni ziyaret edebilir. Yarımadasının en kuzeyinde denize girmek farklı bir keyif.

Sarpıncık Deniz Feneri

1938 yılında inşa edilen fener İzmir’in en görkemli deniz feneri. Aktif olarak çalışan fenerde büyük bir çakar bulunuyor. Fenere gitmek pek kolay değil. Araçla inebildiğiniz kadar indikten sonra yaya olarak devam etmeniz gerekebilir.

Sazak Köyü

Sazak Köyü – Foto: Arkeoloji Gezginleri

Çok iyi fotoğraflar çekebileceğiniz, terk edilmiş taş evlerden oluşan bu köy Sarpıncık ile Parlak arasında yer alıyor. Köyün diğer adı Rum Köyü.
Şarapçılık ve zeytin üretimi yapılan köy mübadele ile 1924 yılında boşaltılmış. Köy rüzgar alan, Midilli’ye karşı bir tepede yer alıyor.

Parlak Köyü

Köy merkezinde Karaburun’un diğer koylarında da rastladığımız Osmanlı – Türk mimarisinde cami minaresini görebilirsiniz. Köyün 1 km kadar sahilinde Badembükü plajı yer alıyor.

Salman Köyü

Köy yakınlarında Salman Köprüsü ve Denizgiren Sahili görülebilir. Köyün karşısında Sakız Adası yer alıyor.

Küçükbahçe Köyü

Çorak tepeler arasında yeşil bir alanda yer alan Küçükbahçe Bucağı’nda mandalina yetiştiriliyor. Konum olarak Karaburun’a nazaran Çeşme’ye daha yakın. Köyde bir pansiyon mevcut. Denizgiren, Tolos Küçükbahçe Plajı’ndan denize girilebiliyor.

Yaylaköy

Küçükbahçe Köyü’nün içerisinde kalan Yaylaköy, Karaburun köyleri arasında en yüksek noktada bulunan köy.
Köy Karaburun yarımadasının iki yakasının arasında yer alıyor. Yürüyüş rotası için ideal. Köyde anıt ağaç görülebilir.

Yaylaköy Mevkii

Karareis

Karaburun’un güneybatısında yer alan bu köy Ildırı’ya oldukça yakın. Köy yazlık siteleriyle biliniyor.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply