Yazımızda çoğu kez İzmir Karaburun olarak isim geçireceğiz. Çünkü Türkiye’nin çoğu yerinde Karaburun isminde yöre mevcut.
İzmir Karaburun Nerede ve Nasıl Gidilir?
Karaburun Yarımadası’na da ismini veren Karaburun, İzmir’in batı ucunun en kuzeyinde kalıyor.
Karaburun’a araba, otobüs, vapur, dolmuş ve tüm ulaşım alternatifleri ile nasıl gidildiğini bu yazımızda okuyabilirsiniz.
Karaburun Hakkında Kısa Bilgi
Eski dönemlerde Mimas olarak bilinen bu yarımada Stelar ve Stylarius isimleriyle de bilinirmiş. Daha sonra türkçeleştirilerek Ahırlı olan bölge Osmanlı döneminde Karaburun ismini almış.
Homeros, Piri Reis, Evliya Çelebi, Börklüce Mustafa gibi önemli tarihi bireylerin yaşadığı veya eserlerinde bahsettiği Karaburun’un en önemli değerlerinden biri de Narcissos. Nergiz çiçeğine de ismini veren bu mitolojik kahraman Mordoğan bölgesinde yaşamış.
Karaburun Doğası
Karaburun, nesli tehlike altında olan Akdeniz Foku’nun yuvalarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca keklik, şahin, ada martısı gibi türler de burada yaşıyor.
Bölge çok ciddi rüzgar aldığı için Piri Reis ve Evliya Çelebi de hatıralatlarında buranın rüzgarlarından bahsetmiş. Öyle ki günümüzde çok sayıda RES’i yarımadada görebilirsiniz.
Son olarak Karaburun’un, dağlık yolu ile bilinen bol virajlı ve tepeli bir bölge olduğunu belirtelim.
Karaburun’da Yapılacak Şeyler ve Gezilecek Yerler
Karaburun yarımadası Gülbahçe ile başlayıp sırasıyla Balıklıova, Mordoğan, Kaynarpınar ve diğer Karaburun köyleriyle devam edip kuzeyde merkez ve daha sonra yarımadanın batı tarafındaki diğer köyleriyle devam eder. Sırasıyla gezilecek yerleri yazalım.
Balıklıova
Lokasyon olarak Karaburun Yarımadası’nda yer alsa da ilçe olarak Urla’ya bağlı Balıklıova, hem deniz hem de 4 mevsim yaşamak için ideal bir sayfiye kasabası. Merkezinde birkaç tane iyi balık restoranı ve kahvaltı servisi veren yer var.
Balıklıova denilince kurabiyesini anmadan olmaz.
Balıklıova ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Mordoğan
Karaburun ilçesinin belki de en turistik yeri burası olabilir. Tam ortada yer alması, yaz – kış yaşanabilen bir bölge olması, tarihi, denizi, plajları ile cazip bir bölge. Ayrıca Eskimordoğan tarafında Narcissos Dilek Pınarı öncelikli görülmesi gereken yerlerden.
Mordoğan ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Not: Sonra buraya geri dönmeyi unutmayın.
Kaynarpınar
Mordoğan ve Balıklıova kadar büyük olmasa da kendine has bir yerleşim yeri olan Kaynarpınar tam bir sayfiye yeri. Birkaç restaurantı, mendireği, marketi ile haftasonları huzurlu vakit geçirebileceğiniz sempatik bir sahil köyü. Detaylı bilgiyi Mordoğan yazımızda bulabilirsiniz. Burada konaklama imkanı mevcut.
Karaburun Limanı ve Sahili
Çoğu sahil ilçesi gibi burası da bir iç koydan oluşuyor. Koyda ufak bir mendirek ve balıkçı teknelerini görebilirsiniz. Karaburun merkez sahili, otel ve restaurantlar haricinde fazla bir işletme içermiyor. Sahil kordonunda yemek yenecek ve konaklayacak yerleri yazının altında görebilirsiniz.
Karaburun Merkez
Ege ilçelerinde alışık olduğumuz sahil ve iç olmak üzere 2 kısımdan oluşan öbekleşme Karaburun’da da mevcut. Turistik olarak Karaburun sahili daha cazip olsa da ilçenin merkezi sahilden 700 – 800 metre yukarıda.
Merkezde panoramik cafeler, 7 Kardeşler Dondurma gibi yerel mekanları deneyebilirsiniz.
Karaburun Nergis Festivali
Kış mevsiminde nergis festivali ilçe merkezinde yapılıyor. Nergis hasadına denk gelen bu dönem İzmir’in her yerinden çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Mis gibi nergis çiçeği ve nergis ürünleriyle yerel ürün pazarını da festival zamanı gezebilirsiniz. Festival dönemi nergis çiçekleri epey yüksek fiyatlardan satılıyor.
Karaburun Köyleri
Karaburun’u bir yarımada olarak düşündüğümüzde, batı-doğu ve kuzey tarafı olarak 3 kısımda inceleyebiliriz. Saip, Salman, Tepeboz, Sarpıncık, İnecik ve birçok kendine has köyü olan Karaburun’un köyleri hakkında yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sarpıncık Feneri
Karaburun Köyleri yazımızda Sarpıncık Köyü ve Deniz Feneri’nden bahsetmiş olsak da ana gezilecek yerlere de eklemek gerekiyor. Etkileyici büyüklüğü ve gizemli rotasıyla ziyaret etmek isteyeceğiniz bir yer olabilir. 1938 yılında hizmete giren fenerin diğer adı Karaburun Feneri.
Karaburun Koyları ve Plajları
Yarımada yüzlerce koy ve plaja sahip. Karaburun ve Mordoğan boyunca denize girmek, güneşlenmek, doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz ve tesis imkanı olan birçok koy ve plaj mevcut. Ayıbalığı, Ardıç, Akvaryum Koyu, Manal, Boyabat, Bodrum Plajı, Badembükü ve birçok popüler koyla ilgili bilgiyi Karaburun Denize Girilecek Yerler yazımızdan bulabilirsiniz.
Karaburun Kamp Alanları
- Dolungaz Kamp Yeri
- Kuyucak Kamp Alanı
- Mor Koyun
- Balıklıova Huzur Kamp
Karaburun Balık Avı
3 Tarafı denizlerle çevrili Karaburun’da denizle ilgili sportif faaliyet ve hobiler çok sayıda mevcut. Dalış ve balık avı bunlar arasında en popülerleri. Balık avı ve Karaburun tekne turları hakkında sahildeki limandan ve Yeniliman’daki balıkçılardan bilgi alabilirsiniz. Balık türleri ve popülasyonu açısından zengin olan Karaburun’da mercan, kırlangıç, akya gibi balıklar en çok rastlanan türler.
Ayrıca Mordoğan limanı içinde de balık avı turları düzenlenmektedir.
Karaburun’da Dağ Rotası
Karaburun Yarımadası sağı ve solunda sahillerle dolu kıyıya paralel dağ uzantılarından oluşuyor.
Yarımadanın en yüksek noktası Akdağ’a araçla çıkabilirsiniz. 1212 metre yüksekliğindeki Akdağ’a araçla çıkmak isterseniz ilçe merkezinden tırmanabilirsiniz. Akdağ tepesinden panoramik görüntü alabilirsiniz. Bir diğer yüksek yer ise Yaylaköy.
Karaburun yürüyüş rotaları açısından da zengin,
Kösedere – Ovacık rotası,
Bozköy Uzundere Vadisi
Eski Meli Köyü – Karareis Deresi rotası
Eski Mordoğan – Çatalkaya rotası
Sazak – Sarpıncık Deniz Feneri rotası bunlardan birkaçı.
Karaburun İris Gölü de fazla bilinmeyen rotalardandır.
Karaburun Kahvaltı ve Restoranlar
Sahil ilçesi olduğu için şüphesiz Karaburun yemek yerleri denince akla balık restoranları geliyor. Hem merkezde hem koylarda çok sayıda lokal balıkçı ve restoran bulabilirsiniz.
Karaburun Kahvaltı Mekanları
- Nihalce Kır Kahvesi (Saip Köyü)
- Melisa Kahvaltı (Ambarseki Köyü)
Karaburun Merkezdeki Restaurantlar
- İskele Restaurant
- Albatros Restaurant
- Ege Enbatı Restaurant
- Altın Tabak Restaurant
- Ergin Pansiyon
- Number One Restaurant
- Deniz Kızı Restaurant
- Giritli Rum Meyhanesi
Merkez haricindeki popüler restaurantlar:
- Atanın Yeri (Lipsos Otel)
- Cengiz’in Yeri (Yeniliman)
- Taş Ev (Kaynarpınar)
Karaburun Pazarı
Karaburun Halk Pazarı, çarşamba günleri yapılıyor. Yörenin popüler otları nergis, enginar, karabaşotu, Karaburun Zeytini’ni bulabileceğiniz pazara denk gelirseniz kaçırmayın.
Karaburun Otelleri ve Pansiyon Yerleri
Karaburun otelleri , butik otel ve pansiyon açısından epey seçenekleri olan bir bölge. Karaburun’da konaklamak için tercih edebileceğiniz yerlerden bazılarını derledik.
Karaburun’da Nerede Kalınır?
- Ergin Pansiyon Karaburun
- Arya Hotel Karaburun
- Konak Otel
- Nergis Otel Karaburun (Merkez)
- Can Otel Karaburun
- Taşada Butik Otel
- Number One Apart Hotel Karaburun
- Rota Butik Otel
- Reyhan Butik Otel
- Astoria Hotel Karaburun
- Yalı Butik Hotel (Pansiyon)
- Lipsos Karaburun (Kuzey)
- Taş Avlu Butik Otel (Saip)
- Karaburun Köy Evi Pansiyon (Saip)
No Comments