Efes Artemis Tapınağı , Selçuk Gezilecek Yerler’in başlarında geliyor. Burayı önemli kılan antik dünyanın 7 Harikasından 1’i olması. Meşhur Artemis Heykeli’nin hikayesi, Artemis Tapınağı’nın hikayesi ve nasıl gezileceğini bu yazıda anlattık.
Artemis Tapınağı Nerede ?
Tapınak sanıldığının aksine Efes Antik Kenti içinde değil. Selçuk merkezden Kuşadası yoluna saptıktan sonra 100 metre ileride Jandarma karakolunu geçince Artemis Tapınağı ( Artemision) tabelasından dönebilirsiniz. Selçuk merkezindeyseniz burası yürüme mesafesinde.

Artemis Tapınağı Giriş Ücreti
Antik dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na giriş ücretsiz. Herhangi bir müze ve tesis yok. Ören yerine genelde yukardan bakılıyor, isteyen tapınak kalıntılarının arasında serbestçe gezebiliyor.
Artemis Tapınağı Hikayesi
Tapınak adı üstünde tapınma amacıyla MÖ 6. yüzyılda inşaa edilmiş. Daha sonra söylentiye göre adını ölümsüzleştirmek isteyen biri tarafından MÖ356 yılında Büyük İskender’in doğduğu gece yakılmış. Daha sonra yeniden inşaa edilse de depremler ve yağmalarla yıkılmış.

Açığa çıkan taşlar çevredeki İsabey Camisi ve St. Jean Bazilikası‘nın yapımında kullanılmış. 115 metre uzunluğundaki tapınakta her biri 18 metre uzunluğunda olan 127 sütun varmış. Sütunlardan biri 1973 yılında gerçek haline uygun olarak tekrar yerine konmuş ve şu anki haliyle sergileniyor.

Tapınak Nasıl Bulunmuş?
Artemis Tapınağı bulunuşu , maalesef Anadolu’daki çoğu değerimiz gibi onu bulan bir yabancıyla başlıyor. İngiliz demiryolu mühendisi J.T. Wood araştırmaları sonucunda 1869 yılında burayı keşfediyor. British Museum ile başlayan kazı çalışmaları, Avusturyalılar tarafından devam etmiş. Tahmin edeceğiniz üzere buradan çıkarılan bazı eserler şu an İngiltere’de sergileniyor.

Artemis Heykeli
Efesli Artemis Kimdir?
Mitolojide Artemis, Zeus ile Leto’nun kızı ve Apollon’un kızkardeşi olarak bilinir. Roma döneminde ise Diana olarak adlandırılır. Artemis, doğanın, avcılığın ve ayın tanrıçasıdır. Kardeşi Apollon’dan bir gün önce doğmuş ve mitolojiye göre annesine doğumda yardımcı olmuştur. Bu doğumda annesinin acılarını gördükten sonra bakire kalmaya karar verir ve hiç evlenmez. Ok ve yay taşır, kutsal hayvanı geyiktir.

Artemis Heykeli Anadolu’nun ana tanrıça inancının bir sembolüdür. Avcı olan Artemis figürü aksine daha olgun bir şekilde tasvir edilir. Heykelin göğsündeki yuvarlaklar doğurkanlık ve bereket sembolü olarak memeyi temsil ederken, bir diğer görüşe göre arı yumurtalarını da sembolize ediyor olabilir. Heykel üzerinde çok sayıda arı ve başka hayvan figürü de görülüyor.
Artemis Heykeli Nerede?
Selçuk şehir merkezindeki Efes Müze’sinde Büyük Artemis Heykeli ve Güzel Artemis Heykeli olmak üzere 2 adet karşılıklı çok şık ve ihtişamlı bir şekilde sergileniyor Şüphesiz bir dünya kültür envanterinin nadide eserleri. Kesinlikle görülmeli.

Artemis heykeli İtalya Roma Capitoline Müzesi, Napoli, Bologna’da Artemis heykellerine denk gelirsiniz. ayrıca İzmir Forum Bornova AVM’de temsili bir artemis heykeli süs olarak kullanılıyor.