Manisa

Sardes Antik Kenti – Sart Harabeleri

Tam 3000 yıllık bir geçmişi var Sardes Antik Kenti‘nin. Lidya Sardes Antik Kenti en doğru kullanım. Meşhur parayı bulan Lidyalıların bu şehri kesinlikle görülmesi gereken, her yaştan kişi için ilgi çekici bir ören yeri.

Sardes Antik Kenti Nerede ?

Gediz Ovasının bereketli doğası, Paktolos Nehri ve Bozdağların eteğinde kurulu müthiş bir yerleşim alanı Sardes. Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sardes eski İzmir – Ankara karayolunda yer alıyor.

Sardes Antik Kenti Yol Tarifi – Nasıl Gidilir?

Günümüzde kullanılan Ankara – İzmir Karayolu’nda İzmir’den Salihli’ye gelirken hemen sağda tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Otopark henüz inşaa edilmemiş ama park sorunu yok.

Sardes Antik Kenti Giriş Ücreti ?

Giriş ücretli. Müzekart geçiyor. 2023 yılı itibarı ile giriş 25 TL. 18 yaş altına ücretsiz.

Sardes’te Hala Yaşayanlar Var

Sardes Antik Kenti Giriş Saatleri

Haftanın her günü 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaz saatlerinde kapanış saati uzuyor.

Gymnasium Alanı

Sart Antik Kenti Tarihçesi

M.Ö 7. Yüzyıl ile MS 7.yy arası oldukça önemli bir şehir olmuş Sart. Özellikle Kral Cresus zamanında. En önemli özellikleri zenginlikleri. Bu sebeple saygınlıklarını korumuşlar. Daha sonra Persler ve İskender sonrası Helenleşip daha sonra da Roma dönemine girmiş ve zamanla küçülerek terk edilmiş.

Burası Artık Sart Harabesi olarak söylenmiyor. Çünkü 1910-20 yılları arasında Amerikalı arkeologların burayı keşfiyle ana bina (Hamam, Sinagog) yeniden inşaa edilmiş ve bugünkü görkemli görünümüne sahip olmuş.

Sardes Sinagog

Lidyalılar Neden Zengin?

Paktolos çayından çıkardıkları altınlar sayesinde zengin olurlar. Mitolojik efsaneye göre ise her dokunduğu altın olan lanetli Kral Midas’ın bu özelliğinden kurtulmak için yıkandığı nehrin adıdır Paktolos.

Hala Altın Var mı?

Sart köyünde yaşayanlar hala altın çıktığına dair inançlarını koruyorlar. Ancak bölge sit alanı olduğu için kazı yapmak yasak.

Nasıl Gezilir? Neler Var?

Her dönemde genişletilmiş Sardes. Ana görkemli bina Gymnasyum dediğimiz sosyalleşme, spor ve etkinlik alanını kapsıyor. Görkemli sütunların arkası Hamam. Hemen yanında daha sonra yapılan Sinagog var. Sinagog içindeki mozaikler günümüzde yerel köylüler tarafından çıkarılmaya devam ediliyor. Bu da kentin hala burada yaşayanlar tarafından kullanılması açısından çok önemli bir detay.

Mozaikler Yerel İşçiler Tarafından Açığa Çıkarılıyor


Sinagog’un yanında eski tip dükkanlar, çarşı yapısı ve lokanta olarak kullanılmış dükkanları & evleri görebilirsiniz.

Sardes Antik Kenti Artemis Tapınağı

Sardes Artemis Tapınağı

Sart Antik Kent’inden 10 dakikalık yürüyüş mesafesi yukarıda Artemis Tapınağı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Tek biletle Sardes Artemis Tapınağını da görebiliyorsunuz.

You Might Also Like