Karaburun

Mordoğan Gezilecek Yerler

Mordoğan Hakkında Kısa Bilgi

Eski dönemlerde Mimas olarak bilinen bölge, Homeros destanlarında da rüzgarlı Mimas olarak bahsediliyor. Bölgenin en önemli değerlerinden biri de şüphesiz Narcissus.
Mordoğan 2014’te inşaa edilen bölünmüş yol ile daha kolay erişilen, yazlık sayısı çok fazla olan gelişmiş bir tatil beldesi. Yazın İzmir merkezden vapur seferleri de yapılıyor.

Mordoğan İsmi Nereden Geliyor?

13. Yüzyıl’da burada yaşadığı söylenen Yörük aşireti Emirdoğanlardan gelen Mordoğan ismi Mor ibaresini gün doğumundaki eşsiz kızıl ve mor renginden almış.

İzmir Mordoğan Nerede ve Nasıl Gidilir?


Mordoğan’a ulaşım rotaları için farklı alternatifler mevcuttur.

Mordoğan’a araba, otobüs, vapur, dolmuş ve tüm ulaşım alternatifleri ile nasıl gidildiğini bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Mordoğan’da Yapılacak Şeyler ve Gezilecek Yerler

Mordoğan Merkez Sahil ve İskele

Mordoğan’ın merkez sahilinde kafeler, ufak bir taş köprü, Kocakum Plajı, iskele, Yeni Yat Limanı, Balıkçı Heykeli, Ahmet Meram Değirmeni (bknz: ilk görsel) bulunuyor. Özellikle akşamları hareketli olan merkez koyda her şey var.

Balıkçı Heykeli

Mordoğan Köyü

Mordoğan , denizi dışında tarihi yerler açısından da görülecek yerlere sahip. Karaburun yönüne doğru devam ederken sahile girmeyip sola dönerseniz 2 km sonra Mordoğan Köy Merkezi’ne ulaşabilirseniz. Eski tip Rum evlerine ek olarak köyde gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz.

Ayşe Kadın Cami

Cami, eski tip Türk mimarisini yansıtan özelliklere sahip. Malzemelere bakılarak 15 veya 16. yüzyıla ait olduğu da düşünülmekteymiş. Caminin minaresi 1947 yılında yeniden yapılmış.

Ayşe Kadın Cami

Müesser Aktaş Etnografya ve Tarih Evi

Köy merkezindeki bu ev, müzeleştirilerek hem yöre kültürünü tanıtmakta hem de köye gelir getirmekte. Girişte 25 TL civarında bir ücret verip içeri girebilirsiniz. Giyim, yemek ve gelenekleri görebileceğiniz tarih evi tipik bir mini etnografya müzesi. İlginizi çekiyorsa gezebilirsiniz. Bahçedeki cafede gözleme ve çay servisi var.

Dilek Çeşmesi ( Narcissos)

Mitolojik hikayalerin topraklarımızla bütünleşmesi hoşunuza gidiyorsa burayı kesin ziyaret etmelisiniz. Mordoğan Köyü’nden 2 km daha yukarı doğru giderken sağa sapıp dilek çeşmesine ulaşabilirsiniz.
Burada sizi Narcissos efsanesini anlatan bir tabela karşılayacak.
Büyükşehir Belediyesi’nin yarımada projesi kapsamında yaptırdığı tabelada şu yazıyor:

Nergis Efsanesi Burada Doğdu

Efsaneye göre nergis çiçeğinin güzelim kokusu, dünyayı dolaşmaya buradan başladı. Tüm narin görünümüne karşın olanca dayanıklılığıyla her kış Karaburun’u sarıp sarmalayan nergisin kökeni Mordoğan’da şu anda bulunduğunuz Dilek Pınarı’nda.

Yunan mitolojisinde güzelliğiyle olduğu kadar çok konuşmasıyla da bilinen peri kızı Ekho bu özelliği nedeniyle cezalandırılır. Baş tanrı Zeus’un evlilik tanrıçası karısı Hera, Ekho’ya büyü yapar. Artık peri kızı her duyduğunun sadece son kelimesini tekrar edecektir. (Ses Yankısı anlamındaki EKO kelimesi de buradan gelir)

Ekho bir gün ormanda yakışıklılığı dillere desten Narkissos’u görür ve ona aşık olur. Konuşmayı çok istese de tek yapabildiği onun son sözlerini tekrar edebilmek olur. Narkissos sıkılıp gider. Ekho bunun üzerine ağlar ve kayaya dönüşür. Geride sadece sesi “eko” dediğimiz yankı olarak kalır.

Olimpos dağındaki tanrılar Narkissos’a kızar ve onu cezalandırır. Bir gün Mimas Dağı eteklerinde su içmek için nehre inen Narkissos yansıyan güzelliğini görüp kendine aşık olur. Kendini seyredirken hareketsiz kalır. Bu kez günden güne erime sırası ondadır. Ölünce vücudu bu eski kaynakta nergis çiçeklerine dönüşür.

Dilek Çeşmesi

Kendini beğenme ve üstün görme olarak da özetleyebileceğimiz Narsizm, ismini Narkissos’tan alır.

Narkissos ile Ekho arasındaki ilişki de günümüz ilişkilerine benzemektedir. Kendini beğenen ve partnerine saygı duymayan bir bireye karşı anlatılan şeyler bir eko gibi geri yansır.

Çatalkaya

Mordoğan’a bağlı en büyük köylerden biri. Mordoğan Sahili’ne tepeden bakmak için ideal. Buraya yakın Tekke Köyü’nde eski bir Ortodoks kilisesi yapısı vardır. Çatalkaya’dan Yenicepınar’a doğru 4 saatlik bir dağ rotası yürüyüşü parkuru bulunmaktadır.

Mordoğan Koyları ve Plajları

Şüphesiz Mordoğan ,köyünden çok sahiliyle bilinen bir yer. Bu sahilde çok sayıda koy ve denize girilecek plaj bulunuyor. Mordoğan denizi, temiz ve berrak bir suya sahip. Tuzluluk oranı normal. Halk plajları konforlu.

En popüler koyları şöyle sıralayabiliriz.

Manal Koyu

Manal Koyu Mordoğan ile Balıklıova yarasında yer alıyor. Karaburun’un en güzel 3 plajı arasına giren bu sahil, hem şezlong, şemsiye imkanları sunarken hem de kendi başınıza günübirlik vakit geçireceğiniz uzunca bir sahile sahip.

Manal Plajı

Mordoğan Saklıköy

Körfez mevkiinde yer alan Saklıköy Koyu yine Balıklıova ile Mordoğan arasında. Burada hem kamp yapabilir hem de günübirlik denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Kocakum Plajı

Mordoğan merkezde iskele çevresinde kumluk plajı olan halk plajı. Her türlü imkan mevcut. Doğa ile içiçe bir koy aramayıp konfor ve imkan arıyorsanız önerilir. Eğer çarşıya yakın ancak biraz daha sakin bir koy istiyorsanız Korsan Plajı da tercih edilebilir.

Mordoğan Ardıç Plajı

Karaburun Yarımadası’nın en geniş halk plajı burası. Denizi hem kumluk hem de plaj imkanları fazladır. Ardıç koyu ismini ardıç ağaçlarından alıyor. Aileniz ve arkadaşlarınızla geniş plajda keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.

Ardıç Plajına Nasıl Gidilir?

Ardıç Plaj’ına toplu taşıma ile direkt gidemezsiniz ama Karaburun – İzmir dolmuşları ve otobüslerinden plaja yakın bir noktada inebilirsiniz. Ardıç plajı Mordoğan merkez ayrımını geçtikten sonra Karaburun yönüne doğru devam ettiğinizde sağda kalıyor.

Mordoğan Ayıbalığı Koyu

Ayıbalığı Plajı, Halk plajında geniş bir şekilde ailesiyle yayılmak isteyenler için kesinlikle uygun bir plaj değil. Zaten burası ufak bir koy ve koya bakan bir kafeteryadan oluşuyor. Burada şezlong kiralayabilirsiniz veya plajdan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
Ayıbalığı’nın denizi kumluk değil. Eğer buranın otantik havasından faydalanmak istiyor ve konfor da arıyorsanız hemen tepedeki Seal Beach Club’tan yararlanabilirsiniz.
Koy ismini tahmin edeceğiniz üzere ayıbalığı ve foklardan alıyor. Koyun yan tarafında bir üreme alanları bulunuyor.

Ayıbalığı Koyu
Ayıbalığı Plajına Nasıl Gidilir?

Ayıbalığı Koyu’na toplu taşıma ile gidecekseniz Ardıç ayrımında inip yürümekte fayda var. Ancak yaklaşık 1,5 Km civarında yürümeniz gerekiyor.

Ayıbalığı Koyu’nun ucunda kayalıklar var. Bu kayalıklara ve çevresine de Yerdibi Plajı deniyor ancak denize girmek için doğru bir nokta değil. Sadece dalgaların ve rüzgarın dövdüğü kayaların şekli gerçekten görmeye değer.

Mordoğan Kaynarpınar

Kaynarpınar Koyu

Kaynarpınar’a Nasıl Gidilir?

Mordoğan’dan çıktıktan 7 km sonra sağda yolun altında kalan Kaynarpınar’a otobüs ve dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.

Kaynarpınar’da Yapılacak Şeyler

Bir koy etrafına konumlanmış Kaynarpınar sevimli bir sahil köyü. Yaz kış sakini olan bu yer oldukça sessiz. Ufak bir plajdan denize girme imkanı bulunuyor. Daha çok kış ve bahar mevsiminde günübirlik ziyaret edebileceğiniz bir yer.
Taş Ev restaurant sayılı seçenekten biri. Konaklama için Çakıl Pansiyon’u tercih edebilirsiniz.

Kaynarpınar’da Kışa Hazırlık

Mordoğan Balık Avı

Mordoğan balık açısından oldukça zengin bir bölge. Burada özel balık türlerine katılabileceğiniz gibi kıyıdan avlanma da yapabilirsiniz. Mordoğan’da Tekne turları ve balık avı turları için iskele tarafındaki kaptanlardan bilgi alabilirsiniz.
Kendiniz avlanmak isterseniz Mordoğan Ardıç sonrası bakir koyları tercih edebilirsiniz. Bu bölge Kösedere olarak isimlendiriliyor ve Kaynarpınar Köyü’ne kadar verimli sahillere sahip.

Mordoğan Kahvaltı ve Restoranları

Mordoğan kahvaltı yerleri açısından farklı alternatifler sunuyor. Eğer İzmir’den geliyorsanız açlığa biraz dayanmanız gerekiyor.

Mordoğan yemek açısından zengin bir bölge.

Mordoğan Kahvaltı ve Yemek Yenecek Yerler

  • Problemin Yeri (İskele)
  • Mimas Balık (İskele)
  • Yalı Balık (İskele)
  • Narcissus Cafe (İskele)

Mordoğan Otelleri ve Pansiyon Yerleri

Mordoğan pansiyon , butik otel, apart ve konforlu otel seçenekleri olan bir bölge. Mordoğan’da konaklamak için tercih edebileceğiniz yerlerden bazılarını derledik.

Mordoğan’da Nerede Kalınır?

  • Yıldız Motel Mordoğan (İskele Mevkii)
  • Üzüm İskelesi Pansiyon (İskele Mevkii)
  • Marina Otel (İskele Mevkii)
  • Deniz Otel Mordoğan (Ardıç Mevkii)
  • Tayfun Hotel (Ardıç Mevkii)
  • Liman Apart Hotel (İskele)
  • Club Mordoğan Otel
  • Aras Otel Mordoğan (İskele Mevkii)
  • Yakamoz Pansiyon
  • Mavi Keçi Butik Otel (Çatalkaya)
  • Sancak Hotel (Ayıbalığı Mevkii)
  • Seal Beach Club (Ayıbalığı Mevkii)
  • Barbun Pansiyon (Ayıbalığı Mevkii)
  • Mordoğan Akman Otel
  • Morkoyun Bungalow Kamp

Mordoğan Otellerinde rezervasyon yaptırmak için şu seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Yagmur Sedef at

    Mordoğanda kalınacak yerler arasında butik, sevimli, sıcak bir aile isletmesi olan
    “Sayfiye Evi Pansiyon” da bulunmaktadir. 🙂
    https://sayfiye-evi-pansiyon.business.site/

  • Reply Aysu Erdem at

    Sevgili gezigezgini Kaynarpinarin en eski konaklama işletmesi eski adıyla Marina yeni adıyla Çakıl pansiyondur.Bir aile işletmesidir ve bahar vw yaz aylarında mutlaka kış aylarındaysa ozel istekle hizmete açılmaktadır.

  • Leave a Reply